10.10.2018

Holandská omáčka skvěle doplní nejen lososa

Téměř univerzální omáčka, která je hotová za pár minut a chuťově nepřehluší hlavní pokrm? Ano, taková existuje a pokud ji jednou vyzkoušíte, už neopustí váš kulinářský repertoár. Řeč je o holandské omáčce, která jemně doplní lososa, grilované i pečení maso a samozřejmě i zeleninu. Navíc vám v základu stačí tři obyčejné suroviny, které se jistě najdou v každé kuchyni.

Holandská omáčka - skvělý doplněk k mnoha pokrmům

Chystáte rybu s bramborem, ale přemýšlíte, čím recept ozvláštnit? K masu se využívají různé majonézy, tatarky a kečupy, které se však k rybě nehodí. Můžete se proto pustit do přípravy dipu, nebo vyzkoušet tradiční holandkou omáčku. Základ tvoří rozpuštěné máslo, žloutky a obyčejná voda, víno, vývar nebo jemná smetana ke šlehání.

Výhoda holandské omáčky se skrývá nejen v malém množství surovin a všestranném použití, ale také v rychlé přípravě - což je především u ryb, které potřebují jen krátkou tepelnou úpravou, příjemný bonus. Holandská omáčka se vždy podává teplá, proto si ji připravte až na konci vaření, ať je vždy čerstvá. Kvůli případnému sražení žloutků se těžko ohřívá.

holandska-omacka

Co budeme potřebovat

  • 200 g másla
  • 0,5 dcl vývaru/šlehačky/vína/vody
  • 3 žloutky
  • Podle chuti sůl, pepř, chilli, hořčici, citronovou šťávu či jiné ingredience (nejsou nutné)

Postup - hlavně míchat!

Jako první si rozpustíme máslo (kdo má raději máslo přepuštěné, tedy bez syrovátky, může použít i tuto variantu). Do druhé nádoby, kterou máme nad párou ve vodní lázni, dáme žloutky, do kterých postupně za stálého míchání přidáme 0,5 dcl tekutiny (vody, vývaru, vinné redukce či šlehačky).

Dáme pozor, aby vodní lázeň nebyla příliš horká a žloutky se nám nesrazily. Šleháme tak dlouho, dokud směs nezačne houstnout - v tu chvíli po troškách přidáváme rozpuštěné máslo.

Takto vypadá nejjednodušší varianta holandské omáčky, kterou můžeme bez starostí rovnou servírovat. Pokud tento základ zvládnete bez problémů, vyzkoušejte i různě ochucené varianty s chilli, hořčicí, citronem nebo třeba estragonem.

Losos s holandskou omáčkou

Oblíbenou kombinací je losos s holandskou omáčkou, ale jakou rybu a její úpravu zvolíte, je jen na vás. Pokud však zůstaneme u zmíněného lososa, stačí jej lehce osolit, orestovat na másle a rovnou podávat.
Jako příloha se hodí například chřest, fazolové lusky nebo dušená brokolice.

Inspirujte se dalšími recepty, ke kterým se hodí holandská omáčka