20.6.2018

Recept: krevety na grilu

Láká vás exotická kuchyně? Už vás nebaví na grilu střídat kuřecí, vepřové a hermelín v alobalu? Diana pro vás má jeden labužnický tip, kterým mile překvapíte všechny strávníky. Příprava je rychlá, grilování bleskové a úspěch 100% zaručen. Vyzkoušejte lahodný recept – krevety na grilu, které můžete připravit v mnoha variacích.

Krevety jsou chutné i zdravé

Krevety jsou zdravé a při správné přípravě také lehce stravitelné. Přestože jsou to malí živočichové, jsou velmi výživní, bohatí na bílkoviny, vitamíny a zároveň mají nízký počet kalorií. V kombinaci se zeleninou se jedná o chuťově o dokonalý pokrm, který jistě zařadíte do svého kulinářského repertoáru.

recept_krevety_na_grilu

Při grilování krevet nezapomeňte na špízy

Ke grilování je vhodné zvolit spíše větší krevety. Počítejte s tím, že budou na grilu hotové do pár minut a čím je kreveta menší, tím více je náchylnější ke spálení nebo vysušení. A protože i velké krevety mají jen několik centimetrů a na grilu jich potřebujete v krátkém okamžiku otočit třeba 20–30 najednou, je dobré je napíchnout na kovové špízy nebo špejle. Díky tomu je můžete rychle po skupinkách otočit i servírovat.

Náš tip: Doporučujeme krevety propíchnout ve dvou místech. Díky dvěma špejlím se vám při grilování nebudou protáčet.

Co budeme potřebovat

  • 200 g velkých loupaných krevet (seženete v našich prodejnách)
  • 3 rozmačkané stroužky česneku
  • nakrájený čerstvý koriandr
  • šťáva z limetky
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Pokud jsou krevety mražené, necháme je předem povolit. Dále je omyjeme a vložíme do mísy, do které jsme si připravili marinádu z česneku, limetky, olivového oleje a koriandru. Vše důkladně promícháme a necháme přibližně hodinu marinovat v lednici. Naložené krevetky napíchneme na špejle a krátce ogrilujeme. Na grilu krevety změní barvu, stačí je opékat přibližně 2–4 minuty z každé strany (záleží na jejich velikosti).

Před podáváním můžeme dochutit solí a pepřem. Podáváme teplé například v kombinaci se zeleninovým salátem. Vhodný je také jemně ochucený dip.

Fantazii se meze nekladou

Chutná vám ostré a pikantní? Přidejte do marinády chilli. Dáte přednost jemnějším chutím? Použijte lžíci medu. Do marinády můžete přidat nastrouhaný zázvor, koření na krevety či cokoliv, co máte rádi.

Nechcete se zdržovat přípravou? Stačí zaběhnout do Diany pro krevety jumbo, které jsou již marinované a určené přímo ke grilování. Na vybraných prodejnách jsou pro zákazníky přirpavné již celé namarinované špízy.

Diana přeje dobrou chuť!