14.12.2016

Recept na ceviche, které dodá energii

V tomto předvánočním čase většina lidí plánuje přípravu kapra s bramborovým salátem. Co si ale trošku zpestřit tradiční chutě trochou exotiky a přidat do jídelníčku něco lehkého a svěžího? Vyzkoušejte ceviche, recept z Jižní Ameriky, který vám dodá energii v zimním období. Skvěle se hodí také jako pohoštění na silvestrovskou oslavu

Ceviche – marinovaná ryba v limetkové šťávě

Ceviche (výslovnost seviče) je pokrm z marinovaných ryb, které se nakládají v citrusové šťávě. Variant je mnoho – k receptu níže můžete připadat podle chuti například ústřice, olivy či rajčatový protlak. Z ryb doporučujeme použít tresku, ale i tu můžete nahradit například krevetami, lososem, platýsem či mušlemi. Díky složení surovin a jejich úpravě je tato pochoutka zdravým pokrmem se spoustou vitamínů.

  • Treska – má mimořádně vysoký obsah bílkovin, vitamínů (A, D ,B a především B12) a rovněž je zdrojem minerálů
  • Koriandr – v čerstvém stavu má mnoho pozitivních látek, listy jsou bohaté na vitamíny A, B1, B2 a vitamín C, dále napomáhá lepšímu trávení a má protizánětlivé účinky
  • Cibule – cibule má desinfekční účinky a je plná zdraví prospěšných látek, mimo jiné obsahuje také vápník, fosfor, fluor a vitamíny C, B, E a A
  • Citrusy – jsou bohaté na vitamín C, který bojuje proti nachlazení, podporuje látkovou výměnu, snižuje hladinu cholesterolu a je silným antioxidantem

Co budeme potřebovat?

Z důvodu marinování je potřeba počítat s dostatečnou časovou rezervou – příprava pokrmu je hotová do půl hodiny, ale samotné marinování potřebuje v lednici ještě minimálně 20 minut.

  • 500 g filet z tresky – v prodejnách Diana Fish pořídíte výbornou tresku atlanstkou bez kůže
  • 1 ks červená cibule
  • 1 ks rajče
  • 1 ks pomeranč
  • 1 hrnek nasekaného koriandru
  • šťáva ze 2 ks limetek a 2 ks citronů
  • 1 – 2 ks jemně pálivých chilli papriček
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl
ceviche

Postup

Rybu nakrájíme na kostičky, které smícháme v misce se šťávou z citrusů a necháme 20 minut v lednici uležet. Za tu dobu maso zkřehne, následně ho zcedíme a necháme řádně vykapat.

Mezi tím, než ryba zkřehne, nakrájíme na drobno rajče, cibuli, chilli papričky a koriandr. Vše smícháme s masem, přidáme na kousky nakrájeného pomeranče a dochutíme pepřem a solí. Směs promícháme a můžeme podávat.

Jako příloha se skvěle hodí čerstvá bageta s bylinkovým máslem, kterou zakoupíte v prodejnách Diana Fish.

Pochlubte se na Facebooku, jak se vám recept povedl a jak vám tato nevšední kombinace chutnala.
Diana Fish vám přeje dobrou chuť!