2.3.2016

Losos atlantský

V České republice patří losos mezi nejoblíbenější mořské ryby. Po uvaření má jemné narůžovělé maso, které nemá výraznou vůni a je bez kostí. Důvodů, proč se těší takové oblibě, je ale daleko více. Pojďte se podívat na důvody, které vás přesvědčí o tom, že by losos ve vašem jídelníčku neměl chybět!

Těší mě, losos atlantský

Seznamte se s tím, z jakých surovin připravujete jídlo pro svoji rodinu. „Rybou měsíce března“, kterou naleznete také v kuchařce Diana Fish, je losos atlantský. Jedná se o dravou tažnou rybu, která sice většinu života žije v moři, ale v dospělosti putuje po sladkovodních řekách do vnitrozemí, kde zakládá novou generaci.

Mořská voda však není nezbytností a losos tak může celý život strávit i ve sladkých vodách. Kde byl losos vylovený, poznáte podle jeho zbarvení – světlé stříbrno – modré zbarvení je známkou života v moři, tmavé odstíny značí sladkovodní život.

losos atlantsky

Ryba dorůstá do délky 70 – 90 cm, nejsou však výjimkou jedinci dosahující 120 – 150 cm. Podobné je to s hmotností, která se pohybuje mezi 7 – 14 kg, ovšem někteří dospělci mohou mít hmotnost i přes 40 kg. Ve volné přírodě se losos dožívá věku 13 let.

Hojně se losos vyskytuje v oblasti Atlantského oceánu, odkud migruje po celé Evropě či do Severní Ameriky. V současné době se jeho populace objevuje také v Asii či Argentině a v České republice se losos vyskytuje v severozápadní části země, kde probíhá obnovení populace.

Výživová hodnota je 850 kJ / 201 kcal na 100 g.

Diana Fish má na svých pultech lososa pocházejícího z farmářského chovu v Norsku.

Proč je maso lososa zdravé

Maso lososa je tučné, chutné a z nutričního hlediska velmi hodnotné. Tuky však obsahuje pro naše zdraví pouze prospěšné (omega – 3 mastné kyseliny), které jsou vhodné ke snížení nezdravého LDL cholesterolu. Podobně jako většina ryb, je maso lososa bohatým zdrojem bílkovin a vitamínů (A, B12 či D).

Příprava lososa

Losos je na přípravu velice rychlý a je skvělým základem pro nevšední kulinářské kousky. Většinou se používají již předem nakrájené jednotlivé porce, které se následně různě upravují. Není ovšem výjimkou příprava celého filetu v celku (například Sváteční recept z lososa).

  • Smažení – nejrychlejší a nejsnazší příprava, kdy nejprve smažíme rybu kůží dolů
  • Grilování – losos v kombinaci s kvalitním dřevem je báječnou lahůdkou
  • Uzeníuzený losos se rozplyne na jazyku jako skvělá delikatesa
  • Pošírování – metoda, díky které si ryba zachová nejvíce hodnotných látek
  • Pečení – pečení v troubě nabízí nespočet možností pro nápadité pokrmy
  • Syrový – tepelně neupravený losos se těší velké oblibě jako součást sushi

Navštivte prodejny Diana Fish a pořiďte si chutného a zdravého lososa. V kuchyni má opravdu všestranné využití, vyzkoušejte například lososa pečeného v papilotu. A že to máte do prodejen daleko? Vyberte si rybku z e-shopu a my vám ji dopravíme až na váš práh!