12.11.2014

Přehled uzených ryb I.

Diana nabízí celou řadu uzených pochoutek. Nedávno jste se mohli již dočíst, jak probíhá uzení studeným kouřem a jak například připravit výbornou večeři z uzeného lososa. Jak ale jednotlivé ryby chutnají, v čem se skrývá jejich unikátnost a proč si získali tolik oblíbenců? Na to vám odpoví dnešní přehled uzených ryb.

Halibut

Uzený halibut patří mezi opravdové speciality. Samotná ryba patří mezi dražší suroviny a její vysoká kvalita je zaručena díky rychlému zmražení ještě na moři. 

Diana pro své zákazníky nakupuje halibuty o hmotnosti 5 – 7 kg, které nemají malé kosti a navíc je jejich maso mastnější a šťavnatější.

Uzené ryby

Hejk

Hejk má pevné bílé maso, které se dobře dílkuje a jde snadno od kosti, což se můžete přesvědčit i v článku Hejk a jeho využití. Ryba má malý obsah tuku.

Lokny

Uzená bříška žraloků Ostrounů patří mezi lahůdky především v Německu, Holandsku a dalších přímořských oblastech. Říká se jim Shillerlocken – to podle německého básníka 18. století Shillera. Maso těchto žraloků má měkkou až mazlavou strukturu.

Makrela

Asi nejznámější uzená ryba. Makrela má vysoký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin a díky tomu se řadí mezi nejzdravější ryby vůbec. Diana vybírá pro uzení ryby s obsahem tuku 20 % a více, což se sice promítá na vyšší ceně, ale dobrou uzenou makrelou z nízkotučné suroviny vyrobit nelze. Někdy se ryby mohou zdát měkké, ale to je dáno právě zmíněným tukem, díky kterému má makrela skvělou chuť.

Můžete si také pochutnat na makrelovém filetu, který je vyroben ze stejně kvalitní suroviny, ale na rozdíl od celých makrel jsou filety náchylnější k osychání. A proto je pro vás Diana dává na tácky a vakuuje.

Mořský úhoř

Mořský úhoř (Ostroun) má naopak od makrely nižší obsah tuku, ale přesto má velmi měkké maso. Obliba této ryby spočívá také v tom, že neobsahuje téměř žádné kosti (pouze páteř).

Tak, to byla první část nabídky uzených ryb z Diany! Produktů je opravdu spousta a tak už se brzy můžete těšit na pokračování! Využijte nabídky kamenných či pojízdných prodejen a pochutnejte si na uzených rybách!