15.10.2014

Hejk a jeho využití

Hejk, známý také pod názvem Štikozubec, patří mezi dravé ryby. Má krásné bílé maso bez tuku. Jedná se o rybu žijící na pobřeží Evropy, která je lovena především v okolí Španělska, Skotka, Francie či Itálie.

Hejk, ryba bez kostí

Hejk může dosahovat maximální hmotnosti přes 10 kg, ale běžně se loví ryby o váze 1,5 – 3 kg. Díky této velikosti jej zvládnete vykostit a nafiletovat během několika málo minut, jak ukazuje ilustrační video.

K samotnému vaření máte tedy připravené jemné maso bez kostí. Nutriční hodnota je 324 KJ na 100 g.

hejk

Štikozubec a jeho využití v kuchyni

Jak již bylo zmíněno, štikozubec má pevné bílé maso s minimem tuku. V kuchyni má proto široké využití – lze použít na filety, rybí fondue či špízy. Hodí se pro grilování, zapékání i smažení. V jižních zemích je tato ryba oblíbené ve sušené formě.

Filetování ryb - jak vykostit a filetovat hejka?

Správný postup filetování ryb vám ušetří spoustu času. Podívejte se na video a sami poznáte, že vykostit a nafiletovat hejka trvá pár minut! Literatura uvádí, že hejk patří mezi prospěšné potraviny pro lidi s krevní skupinou 0.

Již příští týden se můžete těšit na recept, jak si chutně a zdravě připravit hejka doma.