8.10.2014

Uzený losos s chřestem a bramborem

O technologii uzení psala Diana už dříve (v článku Ryby uzené studeným kouřem), ale často je slýchávána otázka „jak vlastně uzenou rybu servírovat a s čím ji podávat“. Pro inspiraci je tu připraven jeden zdravý a chutný recept, kde se dozvíte, jak se připravuje uzený losos.

Dnešní recept z uzené ryby se hodí nejen jako zdravá večeře, ale také jako lehký předkrm. Při servírování uzené ryby se nápaditosti meze nekladou, o čemž vás přesvědčí i uvedené video.

Co budeme potřebovat

Počet ingrediencí (především brambor a lososa) se odvíjí od počtu strávníků.
Ingredience (4 porce):

  • 600 g brambor (4 větší)
  • 500 g bílého chřestu
  • 100 g uzeného lososa
  • 100 g másla
  • 20 ml olivového oleje (2 lžíce)
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1 lžička sójové omáčky
  • sůl, mletý černý pepř

Postup

Očištěnou a na tenké špalíčky nakrájenou cibulku obalíme v plátcích uzeného lososa. Takto připravené rolky pokapeme olivovým olejem a necháme v lednici marinovat. Mezitím si uvaříme brambory ve slupce, které vydlabeme do tvaru „mističky“. Z vydlabané bramborové hmoty připravíme pyré, do kterého přidáme máslo a sůl. Vydlabanou bramboru následně orestujeme na rozpuštěném másle a olivovém oleji.

Jakmile začne slupka brambory zlátnout, vyndáme ji a prázdnou dutinu naplníme připraveným pyré. V mezičase oloupeme bílý chřest a na 4 minuty jej orestujeme na másle.

V tuto chvíli máme všechny přísady nachystané a můžeme podávat. Inspirací vám může být uvedené video, kde jsou kousky chřestu i s cibulku obalenou v uzené rybě naaranžované v bramborové misce. Na závěr se může nachystat zálivka z rozpuštěného másla a sojové omáčky.

Toto jídlo se podává teplé. Je pro přípravu jednoduché a okouzlíte jím rodinu i návštěvu.

Diana Fish přeje dobrou chuť!