4.5.2016

Obecně o makrele obecné

Makrela obecná patří mezi nejznámější mořskou rybu a v uzené podobě ji najdete skoro v každé prodejně s potravinami. Není ovšem makrela jako makrela a nejen o tom vám Diana poví v dnešním článku. Dozvíte se o této oblíbené dravé rybě spoustu zajímavostí a i to, odkud pocházejí makrely z pultů Diany.

Makrela a co jste o ní možná nevěděli

Makrela obecná má dvě nej – patří do světové top 5 a zároveň mezi nejzdravější ryby vůbec. Její maso je bohaté na obsah omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Obsah tuku je 3 – 30 % a odvíjí se podle sezónnosti. Pokud si pořídíte uzenou makrelu z Diany, obsah jejího tuku bude vyšší jak 20 % - možná právě proto se vám mohou zdát makrely příliš měkké, což je způsobeno právě tímto zdravým tukem.

Odkud makrely pocházejí

Makrely se v početných hejnech prohánějí na moři a jsou velmi hbitými plavci. V letních měsících se makrely pohybují spíše u hladiny, naopak v zimě přezimují v hlubších vodách. Oblastí výskytu je Atlantik od Severního Norska, přes Island, Severní moře až po západní Afriku. Makrely, které Diana Fish, dále zpracovává, pocházejí z výlovů z oblasti Velké Británie a Atlantského oceánu.

Makrela obecná

Makrely a stručná charakteristika

Dospělé makrely dorůstají do délky 45 – 60 cm (v prodeji se zákazníci nejčastěji setkají s makrelami s délkou okolo 30 cm), s hmotností 150 – 500 g a dožívají se věku až 20 let. Na jaře se živí především planktonem a drobnými korýši, v období třetí (v létě) se množství potravy zvyšuje. Makrely loví ve skupinkách (např. sledě, tresky, šproty...), k čemu jim slouží malé zoubky.

Zajímavostí jistě je, že tato ryba nemá dokonale vyvinutý plynový měchýř, proto se nemůže volně vznášet a musí se neustále pohybovat.

Makrelu ochutnal snad již každý – má velmi šťavnaté maso a při úpravě uzením se ještě zvýrazní její delikátní chuť. Tato ryba je také oblíbená pro to, že lze celkem snadno vykostit. Maso kromě výše zmíněných omega 3 mastných kyselin obsahuje velké množství vitamínu B12.

Využití makrely

V prodejnách Diana Fish se setkáte s chlazenou makrelou (vhodnou například na grilování a další úpravu), velmi oblíbenou uzenou makrelou, kterou můžete pořídit jak v klasické, tak XXL velikosti či uzenou makrelu v aspiku. Diana pro vás také připravila i letní specialitku, a to marinovanou chlazenou makrelu, která připravená rovnou na gril nebo do trouby (nemusí se již kořenit a má skvělou chuť) - k dostání je v kamenných prodejnách.

V nabídce jsou také chlazené makrelové filety, které ocení všichni, kteří neradí vybírají rybí kůstky. Filety stačí lehce okořenit uzenou mořskou solí z Diany a rychlá večeře je hotová. Dalším typem na rychlé jídlo jsou marinované filety s medvědím česnekem, které stačí 10 minut opéct na pánvičce bez dalšího koření. Na poptávku zákazníků se také vracejí do sortimentu Diana Fish uzené filety z makrely, a to jak v přírodní podobě, tak sypané kořením.

Další tipy

Pomazánka z uzené makrely
Grilování makrel