10.12.2014

Sváteční recept z lososa

Diana vám dnes přináší recept z lososa, který je vhodnou alternativou místo štědrovečerního kapra a hodí se pro každé sváteční stolování. Pokud chcete místo klasického kapra podávat lososa, jistě vás zaujme dnešní postup, jak tuto zdravou rybu originálně upravit.

Co budeme potřebovat

Příprava pesta

30 g čerstvé lístky bazalky
2 stroužky česneku (zakoupíte sušený na prodejnách Diana Fish)
25 g čerstvého sýra
250 ml olivového oleje
150 g čerstvý smetanového sýra (ne tavený sýr)
sůl (zakoupíte na prodejnách Diana Fish)
mletý pepř (zakoupíte na prodejnách Diana Fish)

Špenát

130 g listového špenátu (zakoupíte na prodejnách Diana Fish)
2 stroužky česneku (zakoupíte sušený na prodejnách Diana Fish)
½ malé červené cibule
olivový olej

Další suroviny

300 g filetovaného lososa (bez kůže) (zakoupíte na prodejnách Diana Fish)
hladká mouka
200 g listového těsto (1 plát) (zakoupíte na prodejnách Diana Fish)
2 vejce
sůl (zakoupíte na prodejnách Diana Fish)
mletý pepř (zakoupíte na prodejnách Diana Fish)

Postup na pečeného lososa v listovém těstě

Pečený losos v listovém těstě se špenátem a bazalkou je opravdu labužnickým zážitkem. A přitom příprava není nijak složitá.

Pesto připravíme rozmixováním čerstvé bazalky, česneku, čerstvého sýru a olivového oleje. Takto připravenou směs zamícháme do smetanového sýra.

Dále si připravíme špenát, kdy najemno nakrájíme červenou cibuli, kterou orestujeme na olivovém oleji. Přidáme jemně nakrájený česnek a čerstvé lístky špenátu.

Listové těsto vyválíme na výšku 0,5 cm do tvaru obdélníku. Do středu položíme vrstvu připraveného špenátu, dále očištěný filet lososa, který potřeme připravenou směsí z bazalky. Celý povrch těsta i připravených surovin lehce posolíme a opepříme. Plát těsta následně složíme do úhledného závinu. Aby se těsto nerozjíždělo, potřeme okraje rozšlehanými vejci.

Závin položíme na plech a celý povrch také potřeme vejci. Povrch můžeme také ozdobit (pomocí nože lehce povrch pokreslíme, můžeme použít i zbytky těsta na ornamenty, které zkrášlí povrch závinu) a lehce posolit.

Závin vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 25-30 minut. Hotový lososový závin nakrájíme na plátky o šíři cca 3 cm a podáváme např. s opečeným bramborem nebo dušenou zeleninou.

Zaujal vás dnešní recept? Vyzkoušejte jej na vánoce nebo při jakékoliv sváteční chvilce! Strávníci budou jistě nadšeni! Zajímá vás, jaké ryby použít na štědrý den místo kapra? Přečtěte si článek Štědrovečerní večeře v Čechách.

Diana Fish přeje dobrou chuť!