5.4.2017

Velikonoční tradice: pomlázka, beránek i ryba

Velikonoce jsou tu co by dup. Koledníci pletou pomlázky, hospodyňky mají naplánovaný velký jarní úklid, malování kraslic a v neposlední řadě také přípravy slavnostního občerstvení. Víte ale o tom, že kromě mazance a beránka by podle velikonočních tradic neměla chybět ani ryba? 

Ryba v období půstu

Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem, který je spojený s pomlázkou a barevnými vajíčky.

Velikonočním svátkům však předchází 40 denní půst, který je nejpřísnější na Popeleční středu a na Velký pátek (v těchto dnech by se člověk měl do syta najíst pouze jednou).

Mezi tradiční postní jídla patří ovoce, zelenina, luštěniny a ryby, které dodají tělu potřebnou energii a vitalitu nejen během půstu, ale měly by se podle tradic objevit v pokrmu především na Velký pátek.

Ryby se do půstu (období zřeknutí se nadbytku a luxusu) nezapočítávají, protože byly pokrmem nejchudších.

velikonoce

Ryba o Velikonocích není žádnou novinkou

Přestože máme rybu neodmyslitelně spjatou se štědrovečerní večeří, tak ani o Velikonocích bychom ji neměli opomenout. Ještě v období 70. let byla ryba v tomto období běžná, ale časem se od ní upustilo.

Tipy na recepty

Tradice však vychází od mnichů, kteří věnovali většinu roku zdrželivosti v jídle a střídmý život jim neumožňoval masné pokrmy. Přísný půst, čas očištění těla i ducha, však dovoloval výjimku, kterou byla ryba (na našem území především kapři).

Symbolika ryby má však kořeny již v raném křesťanství. Číst více

Proč na jaře zařadit rybu do jídelníčku?

Ať už se budete řídit tradicemi nebo přirozeným koloběhem roku, ryba by v jarním jídelníčku neměla chybět. Právě v této době se tělo probouzí ze zimního spánku. Po zimě, kdy stravě vévodila tučná a masná jídla, aby se tělo obrnilo před chladem, je čas na odlehčení a úpravu stravovacích návyků. A proč se nezapomenout na rybu?

  • Bílkoviny jsou pro tělo snadno stravitelné
  • Rybí tuk obsahuje nenasycené omega-3 mastné kyseliny
  • Po období těžce stravitelných jídel je lehká ryba skvělým osvěžením jídelníčku
  • Ryby mají blahodárný vliv na zdraví člověka

Další důvody, proč jíst ryby

Kam o Velikonocích pro ryby? Do Diany!

Pokud si chcete odlehčit svůj jídelníček, držíte půst nebo se chcete navrátit k tradicím, je chutná ryba správnou volbou. A kde seženete chutnou rybu za dobrou cenu? V kamenných a pojízdných prodejnách Diana Fish!

A co patří mezi vaše jarní a velikonoční tradice? Podělte se s námi na Facebooku!