27.4.2016

Rybí tuk aneb proč jíst ryby

Polknutí lžičky rybího tuku jistě nepatří mezi gurmánské zážitky, jak si jistě někteří z vás pamatují nebo si vybaví scénu z filmu Obecná škola, kde ani malý Eda z tohoto rituálu nejásal. Samotný rybí tuk má opravdu specifickou pachuť, ale pro člověka je nepostradatelný a má prokázané účinky na lidské zdraví.

Jaké účinky má rybí tuk?

To, jak mocný účinek má rybí tuk na lidské zdraví, můžeme vidět u přímořských států nebo zemí, které jsou proslavené velkou spotřebou ryb. Jedná se například o Japonsko, kde na jednoho obyvatele připadá více jak 70 kg ryb ročně, a které se může pyšnit dlouhověkostí a zdravím svých obyvatel. Podobně jsou na tom i Eskymáci, kterým se civilizační choroby vyhýbají obloukem, přestože je v jejich jídelníčku minimum ovoce a zeleniny.

10 důvodů, proč zařadit rybí tuk do jídelníčku

  • chrání proti vzniku vážných srdečných chorob
  • utužuje imunitu
  • má důležitý vliv na rozvoj centrální nervové soustavy
  • zmírňuje depresi a další psychická onemocnění
  • snižuje hladinu krevního tuku
  • snižuje krevní tlak, průchodnost a pružnost cév
  • má prokazatelný vliv na prevenci rakoviny
  • zlepšuje stav pleti (akné, lupénka...) a zpomaluje stárnutí
  • mírní menstruační bolesti
  • funguje jako prevence proti očním chorobám
rybí tuk

Rybí olej

Rybí olej je pokladnicí látek prospěšných pro zdraví člověka. Největším zázrakem jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit. Do tohoto souboru látek patří především kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), o kterých se Diana zmiňovala v článku Ryby v těhotenství. Jako bonus k tomu získáte z ryb vitamíny, bílkoviny, jód a nízké množství kalorií, proto jsou ryby v hodné i při dietách.

Kapsle vs. ryba

Nyní již nemusíme důležité látky nahrazovat lžičkou tuku, existují i potravinové doplňky, které do těla dostanou důležité látky, ale je potřeba z široké nabídky pečlivě vybírat, protože ne všechny výrobky splňují doporučené denní dávky (tzn. 250 mg EPA a DHA). Přestože vám kapsle rychle dodá to, co vaše tělo potřebuje, nikdy se nevyrovná čerstvé chutné rybě, kterou si můžete v Dianě pořídit a doma podle chuti připravit. K tomu v rybě získáte i další cenné vitamíny a živiny, které vám žádné kapsle nenahradí.

Kde je nejvíce zdravého rybího tuku?

Pokud chcete svůj jídelníček výrazně obohatit o zmíněné cenné látky, pořiďte si k obědu například čerstvou makrelu či lososa, dále jsou také bohatým zdrojem pstruzi či sledi. Pro porovnání – český kapr je chuťově skvělá ryba, ale potřebných omega-3 mastných kyselin má minimum.

Odebírejte novinky nebo sledujte Facebook a žádná zajímavost o rybách vám již neuteče!