8.6.2016

Štikozubec neboli hejk

Štikozubec obecný, označovaný také jako hejk, je mořská štika, která pochází z Atlantiku. V červnu 2016 se hejk stává v Dianě rybou měsíce, proto ho po celou dobu můžete pořídit za zvýhodněnou cenu. Nenechte si utéct tuto pochoutku a vyzkoušejte i některý z receptů! 

Život hejka

Hejk obecný žije v hejnech a nalezneme ho na dně vod, kde vyhledává bahnité lokality. Tělo těchto ryb je dlouhé až 60 cm a váží 3 – 4 kg. Lze najít i daleko větší kousky s hmotností okolo 10 kg, ale ti se vyskytují spíše vzácně. Štikozubci rostou pomaleji a ve volné přírodě se dožívají až 20 let.

hejk

Jedná se o velké dravce, u kterých není výjimkou ani kanibalismus. Loví hlavonožce, tresky, sardinky či sledě a za svou potravou putují v hejnech.

Tento rybí druh trpí nadměrným rybolovem. Od 60. let 20. století byl rybolov tak rozsáhlý, že se výrazně snížilo množství ryb schopných produkce a výrazně se snížil počet hejků žijících ve volném moři, což mělo za následek snížení rybolovu. Od roku 2004 byl pro severní populaci hejka vytvořen Plán pro záchranu, díky kterému se biomasa postupně rozrůstá.

Ve světe existuje několik druhů hejka (např. obecný, argentinský, novozélandský, kapský...). Nutriční hodnota je 324 kJ.

Štikozubec v Dianě

Až uvidíte na prodejních pultech Diana Fish štikozubce, vzpomeňte si, že má bílé maso s minimem tuku, které je velmi jemné a lahodné. Zpracování má všestranné, velmi chutný je pečený v celku i filetovaný. U přímořských států se maso štikozubce suší a využívá se také do mražených výrobků.

Diana Fish nakupuje štikozubce od rybářů, kteří se řídí při výlovu rybářskými normami (např. používají vlečné sítě, která mají dostatečně velká oka, aby v síti neuvízli mladí hejci). Štikozubec v Dianě pochází z Francie. Aby si maso zachovalo maximální kvalitu, je zpracované a zmrazené na palubě lodi ihned po výlovu (tzv. seafrozen). Ryba je také glazovaná (ledová vrstva na povrchu ryby), což brání vysychání masa či oděru.

Vyzkoušejte hejka

Pokud si nevíte rady s úpravou hejka, zeptejte se prodavaček na prodejně, které vám rády poradí a v případě, že si hejka koupíte, dostanete k nákupu i tištěný recept do kuchařky.