11.7.2018

Halibut – zajímavosti a tip na recept

Jsou ryby krásné a jsou ryby, které na první pohled vypadají záhadně a nevšedně. Do této druhé kategorie beze sporu patří halibut – poznáte ho podle zvláštní stavby těla a nevšedně posazených očí, ale také podle vynikající chuti, která ho řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Halibut, neboli platýs, by ve vaší kuchyni neměl chybět, proto přinášíme jeden tip na skvělý recept.

Halibut je ryba se zvláštní stavbou těla

Loví se ryby o hmotnosti 1-3 kg, ale rybáři v Atlantiku se běžně setkávají i s kusy okolo 40 – 50 kg. Během dospívání se jejich levé oko přesune na pravou stranu (proto označení pravoocí platýsi), jejich tělo se zplošťuje a plně přizpůsobuje životu u dna. Díky své podobě a zbarvení se halibuti řadí mezi mistry ve skrývání.

Halibut je bělomasá ryba s vyšším obsahem tuku, bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a řadí se mezi nejvýživnější ryby.

Halibut platýs

Velmi chutný je v uzené formě, lze péct, smažit, grilovat, hodí se do polévek a kvalitou masa je ideální na přípravu za syrova (například sushi či tatarák). Využijete ho také na přípravu luxusnějších pokrmů a na pošírování (úprava ryby při nízké teplotě).

Halibut z Diany

Diana má ve své nabídce halibuta, který je loven v severním Atlantiku. Jde o produkci z Islandu - platýs černý. V kamenných prodejnách ho seženete v chlazené podobě. Jedná se o filetky bez kůže o hmotnosti 400 – 800 g.

Recept: Halibut s omáčkou z bílého vína

Halibut je opravdu delikátní ryba, proto čím méně ji ochutíme, tím lépe vynikne chuť masa. V receptu jsou proto použité základní suroviny a abychom lehce podtrhli celkový gurmánský zážitek, připravíme si omáčku z bílého vína.

Halibut recept

Co budeme potřebovat

  • 4 porce halibuta
  • hladká mouka
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • máslo
  • čerstvý rozmarýn
  • citron
  • sůl, pepř

Halibuta omyjeme, osušíme a zlehka obalíme v mouce. Na pánvi rozpustíme máslo, které necháme provonět čerstvým rozmarýnem a následně na másle halibuta dozlatova osmažíme. Rybu opékáme zprudka a krátce. Hotovou rybu vyjmeme a do pánve přidáme bílé víno, které necháme přibližně z poloviny odpařit, a vývar. Po chvilce lehce zahustíme moukou a necháme provařit.

Podáváme teplé, jako příloha se hodí například dušená zelenina nebo bramborovo mrkvové pyré.

Diana přeje dobrou chuť!

Další tipy na recepty