19.7.2017

Pstruh duhový z českého chovu

Pstruh duhový patří mezi hojně rozšířené ryby. Je snadno dostupný, vhodný pro všechny druhy úprav a skvěle chutná. Navíc je pokladnicí zdravých látek pro tělo i mysl. Pojďme si o této známé rybce prozradit více.

Odkud pstruh pochází?

Pstruh duhový, kterého pořídíte v kamenných prodejných, pochází z českého farmového chovu, který je od výrobny v Pečkách vzdálený 80 km. Původně tato ryba pochází ze Severní Ameriky, do Evropy se dostala v 19. století a v našich krajích se chová od konce 80. let.

Proč zařadit pstruha do svého jídelníčku?

pstruh duhový

Pstruhů existuje mnoho druhů – nejznámější je duhový, obecný, lososovitý či potoční. Pstruha duhového poznáte podle třpytivého červeného pruhu po bocích a drobných tmavých teček, které se vyskytují nejhustěji v okolí páteře a směrem k bříšku řídnou.

Zajímavost:
Víte, že pstruh lososovitý není žádným novým rybím druhem? Jedná se o pstruha duhového, který je krmen přírodním krmivem s obsahem astaxanthinu, díky němuž získává atraktivní zbarvení masa.

Tuto barvu však může získat i ve volné přírodě – pojídáním blešivců (nymfy mořských korýšů), které obsahují také červené barvivo.

Chci pstruha z e-shopu

Pstruh má jemné maso i chuť a pro přípravu se používají jak celé vykuchané ryby, tak i vykostěné filety. Po odstranění páteře zůstávají v mase jemné kosti, které lze snadno po tepelné úpravě odstranit. Maso obsahuje více než jednu doporučenou denní dávku omega 3 mastných kyselin, které mají blahodárný vliv na činnost mozku, kardiovaskulární systém či například cukrovku.

Recepty aneb jak pstruha připravit?

Jedná se o naprosto všestrannou rybu, kterou můžete smažit, dusit, péct, grilovat, udit, pošírovat či připravovat v alobale nebo papilotu. V každém případě zapomeňte na náročnou přípravu – pstruh je králem jednoduchosti a platí tedy, že méně je více. Přidejte k rybě čerstvé bylinky, špetku soli, máslo, kapku citronu a zdravé jídlo máte připravené během okamžiku.

Tipy na přípravu

  • Na rybě vždy nechávejte kůži, i když ji pak nebudete jíst – díky ní bude maso během přípravy držet tvar a nerozsype se. Navíc se na kůži nachází tuk, který se během pečení dostane do masa a zvýrazní tak chuť.
  • Pokud připravujete filety, pečte je nejprve na straně s kůží – maso se nezkroutí a v některých případech se rybí filet ani neotáčí a propéká se pouze z jedné strany.

Recept: Grilovaný pstruh

Patří český pstruh mezi vaše favority? A jakou úpravu máte nejraději? Dejte nám o tom vědět na Facebooku