9.3.2016

Losos v papilotu (na pečícím papíře)

Zakoupili jste k obědu krásný filet z lososa, ale nevíte, jak ho připravit? Nejčastěji se losos připravuje na přírodní způsob na másle. Často se ovšem zapomíná na to, že se jeho maso hodí  skvěle i k pečení. Diana pro vás proto připravila nevšední, ale velmi snadný recept – losos na pečicím papíře - v papilotu.

Recept na snadnou přípravu lososa

Losos se svojí cenou řadí mezi dražší ryby, proto ho v běžném jídelníčku najdeme spíše svátečně. Diana se často setkává s tím, že se losos nejčastěji připravuje na másle a s minimem koření. Je pravda, že jeho chuť tak skvěle vynikne. Nemusíte mít ale obavy ani s méně zvyklými chuťovými kombinacemi a recepty.

Co budeme potřebovat?

  • 4 filety lososa s kůží
  • 100 ml bílého vína (lépe suché)
  • 100 g celeru
  • 1 větší mrkve
  • 1 červené cibule
  • 1 jarní cibulka
  • 1 citron
  • 8 nových vařených brambor
  • olivový olej
  • tymián, sůl, pepř
  • pečicí papír a alobal
losos v papilotu

Postup

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na silnější nudličky, oloupanou cibuli nakrájíme na půlměsíčky a jarní cibulku (i s natí) na jemno. Vařené brambory rozpůlíme a citron rozčtvrtíme. Toto množství surovin rozdělíme na čtyři porce.

Z alobalu ustřihneme pro každou porci 50 cm, z pečicího papíru stačí o několik centimetrů kratší část. Nyní přijde vrstvení – alobal, pečicí papír, lžička oleje, první polovina nakrájené zeleniny, tymián, očištěná a okořeněná porce lososa (kůží dolů), dále přidáme dvě brambory, druhou část zeleniny a na závěr vše zakápneme citronem. Než papilot zabalíme, přidáme ještě 25 ml bílého vína a lžičku oleje.

Takto připravenou porci pečlivě zabalíme (konce ohneme vzhůru, aby vznikla lodička a nevytekla šťáva). Když máme hotové všechny porce, dáme je péct do rozehřáté trouby na 200 °C přibližně na 10 - 12 minut.

Doporučení Diany

Kdo nechce mít dietní variantu, může recept vylepšit citronovo-máslovou omáčkou. Připravíme si šťávu ze dvou citronů, najemno nakrájenou půlku šalotky a špetku soli. Vše na pánvi zredukujeme na polovinu a následně přidáme postupně 1/8 másla, které za stálého míchání rozpustíme. Podle chuti je možné do omáčky přidat i nasekanou petrželku.

Vyzkoušeli jste recept? Napište nám o tom na Facebooku.

Diana Fish vám přeje dobrou chuť!