24.8.2016

Paella s mořskými plody a bílým vínem

Původně jedno z nejchudších jídel na rybářských lodích se stalo postupem času národním jídlem Španělska a v současné době zdravým a vyhledávaným receptem. Paella je jídlo podobné rizotu, ale je méně lepivé. Diana Fish vám dnes přináší recept v kombinaci s mořskými plody

Paella aneb jak na to, aby recept vyšel

Pro přípravu paelly je typická nízká široká pánev - vyberte tedy doma nádobu, ve které lze vrstvu surovin rovnoměrně rozprostřít, aby se mohla tekutina odpařovat ve velké ploše najednou. Ve velké pánvi se i tento pokrm servíroval a pojídal se velkou dřevnou lžící přímo z pánve. A jaké jsou rady Diana Fish pro zvládnutí receptu na jedničku?

  • nejdřív jídlo připravujte zprudka a poté teplotu snižte
  • s olejem i vínem se vyplatí šetřit – suroviny mají být namočené, ale nesmějí plavat
  • rýži neproplachujeme – škrob je v receptu velmi užitečný a díky němu vznikne typická struktura pokrmu (lépe volit krátkozrnnou rýži)
  • pokud se některé mušle během vaření neotevřou, vyhoďte je
  • jídlo je hotové, když se mušle otevřou a odpaří/vydusí se všechna voda

Mořské plody z Diany

Diana Fish má ve své nabídce mořské plody, které se skládají z kousků sépií, žlutých mušlí a blanšírovaných krevet (spařené horkou vodou a následně ochlazené pro snadnější loupání), které pocházejí z Pacifického oceánu. Obsah balení je 200 g krevety jsou již vyloupané) a nyní ho pořídíte za 59 Kč.

Co budeme potřebovat?

  • 200 g mořských plodů (naleznete v mrazících pultech Diana Fish)
  • 75 ml bílého vína
  • 120 ml olivového oleje1
  • 150 g rýže
  • 1 ks cibule
  • 2 ks papriky
  • 2 rajčata
  • 40 g hrášku
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžičky kari
  • špetka chilli koření
  • mletý bílý pepř
  • sůl
Paella s mořskými plody a bílým vínem

Postup

Omytá rajčata spaříme, zchladíme a oloupeme. Cibuli, česnek a papriku nakrájíme na kostičky a rýži připravíme podle návodu (neproplachujeme ji).

V široké pánvi na oleji zpěníme cibuli, česnek a na kostičky nakrájenou papriku – vše společně podusíme. Následně zeleninu ochutíme kari, chilli, přidáme balení mořských plodů (v případě mraženého balení plody opláchneme studenou vodou a rovnou jej sypeme do pánve – krevety jsou v Diana Fish již vyloupané, nenecháváme směs rozmrazit) a opět krátce podusíme. Na závěr přidáme hráček, loupaná rajčata, rýži, sůl a pepř. Směs dusíme za stálého míchání asi 5 minut.

Paelletu s mořskými plody podáváme teplou. Pro servírování dozdobíme čerstvými bylinkami a citronem, jako nápoj můžete použít bílé víno, které bylo součástí receptu.

Další lahodné recepty

Krevety s česnekem a lehkým salátem
Snadný recept na mušle a další mořské plody
Salát z chobotnice
Losos v papilotu

Pustili jste se do našeho receptu? Pochlubte se tím, jak se vám recept povedl na Facebooku!

Diana Fish vám přeje dobrou chuť!