10.8.2016

Krevety s česnekem a lehkým salátem

A máte tu další z receptů na mořské plody! Po salátu z chobotnice a receptu na přípravu mušlí s těstovinami se podíváme na krevety, které v dnešním receptu připravíme s česnekem a lehkým zeleninovým salátem. Díky loupaným krevetám z Diana Fish bude příprava opravdu snadná a rychlá.

Recept na krevety – příprava

Pokud si pořídíte velké neloupané krevety, tak před tepelnou přípravou potřebují očistit. Nejprve odlomte hlavičku a ze spodní části krunýře krevetu otevřete a vyjměte maso. Pokud se krevety jedí rukama, je lepší ponechat poslední článek a ocasní ploutvičku, za kterou se při jídle kreveta drží. Do dnešního salátu však doporučujeme krevety očistit celé, aby byl labužnický zážitek komfortní a příjemný. Následně lehce nařízněte hřbet a vytáhněte tmavé střívko. Takto připravené a omyté krevety jsou připravené k vaření.

Pokud si však chcete recept na krevety urychlit, pořídíte v prodejnách Diana velké loupané krevety v balení po 200 g, které stačí omýt a hned s nimi můžete pracovat.

Co budeme potřebovat

  • 400 g krevet velkých loupaných (v prodejnách Diana Fish je pořídíte v balení po 200 g)
  • 1 citron
  • 3 dl olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 svazek petrželové natě
  • čerstvě mletý pepř a sůl podle chuti

Na přípravu salátu:

  • 120 g rukoly
  • 2 velká rajčata nebo 8 koktejlových rajčat
  • 1 paprika
  • 20 g měkkého lehce osoleného sýru (např. balkánský sýr)
  • 1 citron
  • 2 lžíce oleje
  • sůl podle chuti
krevety recept

Postup

Loupané krevety omyjeme ve studené vodě a necháme okapat. Následně krevety položíme na prkénko, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Ochucené krevety necháme minimálně 15 minut odpočívat, aby vstřebaly chutě.

Ochucené krevety osmažíme na rozpáleném oleji (z obou stran dvakrát, aby byly čerstvé a krásně křupavé). Pozor – krevety se nesmí přesmažit! Podobně jako chobotnice, když se vaří déle, má gumové maso, tak i krevety z dlouhé tepelné přípravy ztrácejí na kvalitě a jsou gumové. Příprava na pánvi je velmi rychlá, již do minuty jsou krevety hotové.

Osmažené krevety vložte do mísy s nadrobno nakrájeným česnekem a petrželovou natí. Důkladně promíchejte.

Příprava salátu

Rukolu opláchneme studenou vodou a rozděltíme na dvě části. První polovinu položíme na dno skleněné mísy, lehce osolíme a přidáme část hotových krevet s nakrájenými rajčaty, paprikou, citronovou šťávou a trochou oleje. Pak přidáme druhou část rukoly, opět sůl, krevety, olej, rajčata, papriku a na konec trochu vody. Vše lehce zamícháme a na vršek přidáme nakrájený sýr.

Připravený salát dáme odpočinout do lednice a podáváme ho za studena.

Tip k receptu

Salát s krevetami se může podávat jako studený předkrm, nebo také jako hlavní chod, kdy k němu Diana doporučuje připravit křupavé topinky. Salát však skvěle chutná i s čerstvě upečenými bagetami s bylinkovým máslem, které naleznete také v prodejnách Diana Fish. Bagety stačí dát do trouby s 200 °C a péct 15 – 20 minut.

Diana Fish vám přeje dobrou chuť!