23.3.2016

Losos pečený v troubě

Protože březen je měsíc lososa, přináší vám Diana další neobvyklý recept. Tentokrát se můžete těšit na lososa pečeného v troubě s kedlubnami a smetanou. Losos je v kulinářství velice všestranný, nebojte se tedy i méně obvyklých kombinací! A ti, kteří mají rádi mořské plody, mohou do receptu přidat i krevety! 

Nevšední recept na lososa krok za krokem

Losos je nejen chuťově výborná ryba, ale také nutričně hodnotná (dočtěte se o tom více v článku Losos atlantský). Je jasnou volbou pro gurmány i ty, kteří si hlídají štíhlou linii - pokud dáte přednost rybě se zeleninou, vyzkoušejte lososa pečeného v papilotě.

Co budeme potřebovat?

• 2 kedlubny
1 filet lososa
• svazek jarní cibulky
• 300 g loupaných krevet
(lze zakoupit v kamenných prodejnách)
• 600 ml smetany
• 4 žloutky
• sůl
• bílý pepř
• citronová šťáva
• tuk na vymazání formy

pečený losos v troubě

Postup

Nejprve připravíme kedlubny, které oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky, které předvaříme v osolené vodě. Dále připravíme lososa – filet omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky (přibližně po 50 gramech). Plátky následně dochutíme pepřem a citronovou šťávou.

Třetí připravenou částí je smetanová směs, kterou připravíme na pánvi. Na jemno nakrájenou cibulku necháme na másle zesklovatět, přidáme smetanu a po převaření necháme vychladnout. Do směsi přidáme loupané krevety, žloutky a lehce dochutíme.

Nakonec vymažeme zapékací mísu, do které vkládáme lososa i předvařené kedlubny, jednotlivé vrstvy proléváme smetanovou směsí. Zapékáme přibližně 20 minut při teplotě 200 °C.

Zapečeného lososa můžeme servírovat s bramborami, těstovinami i čerstvým pečivem.

Diana Fish vám přeje dobrou chuť!