4.11.2015

Jak jíst sushi

Sushi v nabídce Diana Fish je mezi zákazníky velmi oblíbené, někdo ale může ze začátku tápat, jak ho správně jíst. Aby byl labužnický požitek dokonalý, přináší vám Diana návod, jak správně jíst sushi a čemu se vyhnout, aby nedošlo ke společenskému faux pas.

10 rad, jak správně jíst sushi

Diana pro vás připravila doporučení, jak správě jíst sushi. Toto „sushi desatero“ vám vytvoří pravou japonskou atmosféru a bez problému vás provede i návštěvou sushi restaurace.

1. Sushi nikdy nejezte příborem! Stolování s rodinou a blízkými je velkou událostí a bodání a řezání do jídla je nevhodné – to platí i pro zapichování hůlek do jídla. Důvodů je mnoho – rýže je posvátná a není vhodné ji napichovat, zabodáváním hůlek se rýže obětuje zesnulým a navíc kovové náčiní ovlivňuje chuť celého jídla.

2. Rolky nerozmotávejte a nekrájejte! Správně by se měla celá rolka sníst jedním soustem.

3. Použijte hůlky nebo ruce. V Japonsku je běžné, že se sushi jí rukama, proto se před samotným jídle nabízí miska s vodou a horké ručníky.

4. Každé sousto má svá pravidla. Existuje celá řada doporučení, jak jednotlivé druhy sushi uchopit, dochutit a položit na jazyk. Například Nigiri sushi – do sojové omáčky namočíte pouze rybu a do úst jej položíte právě rybou na jazyk, aby se chuť správně rozvinula.

5. Vaše hůlky = vaše sushi. Přendávání jídla jiným osobám pomocí vlastních hůlek je tabu.

6. Nemíchat! Sojovou omáčku nemíchejte hůlkami a ani do ní nepřidávejte wasabi (wasabi se natírá přímo na sushi). Také v ústech nemíchejte sushi a zázvor současně (zázvor je pro „očištění“ chuťových buněk mezi jednotlivými druhy sushi).

7. Méně je více. Sushi není knedlík, a proto ho není potřeba v sojové omáčce máčet celý. Nejenže se rýže může rozpadnout, ale omáčka také přebíjí chuť. Někteří Japonci používají místo ní třeba jen sůl (především pro sushi v kombinaci s mořskými plody) či jí sushi samotné. Myslete na to, že méně je více, i při stolování – není slušné nabírat si plné talíře a misky.

8. Tajemství wasabi. Wasabi je hodně ostré a snadno přebije jemnou chuť sushi, proto s ním pracujte opatrně. Nejprve ochutnejte sushi bez dochucení a až následně laďte chutě k dokonalosti.

9. Vychutnejte si harmonii. Sushi je rituál, který si vychutnávejte po kouskách. Soustřeďte se na vzhled, estetiku stolování a chuť.

10. Nespěchejte. Japonci přikládají společnému stolování velký důraz, kdy se prohlubují vztahy mezi lidmi. Užijte si tedy každý příjemný okamžik, vychutnejte si příjemnou atmosféru a dejte svým chuťovým buňkám dostatek času, aby jedinečnou chuť sushi správně ocenily. Součástí balení sushi z Diany jsou také bambusové hůlky a o tom, jak je používat, je celá řada doporučení. Stejně tak, jako příbory v Evropě, mají hůlky svoji etiketu stolování, na kterou se podíváme brzy v dalším článku.

Kdy připravujeme čerstvé sushi? 

Vyzkoušejte doporučení Diany na vlastní kůži! Kamenné prodejny nabízejí čerstvé sushi zpravidla jednou do měsíčně ve čtvrtek. Těšit se na něj můžete v roce 2017 v termínech 11.5., 15. 6., 13. 7., 10. 8., 14. 9., 12. 10. a 22. 11. 

Chcete vědět více?

Zajímavosti o sushi
Novinka Diany: tradiční sushi