Vzbuzuje respekt nejen v přírodě, ale i na filmových plátnech. Predátorem, kterému se dnes budeme věnovat, je žralok modrý. Prozradíme si o této parybě několik zajímavostí a chybět nebude ani recept na žraločí steak s pepřovou omáčkou. Steaky ze žraloka jsou k dostání ve všech kamenných prodejných Diana Fish.
Žralok modrý a co o něm možná nevíte
Žralok modrý osidluje přibližně 80% moří světa. Patří mezi noční lovce a živí se především hejnovitými rybami (sledi, tresky, makrely, ...). Steaky jsou na pohled bílé, na chuť jemné a delikátní. Žralok se stane jistě oblíbeným masem pro všechny, kteří neradi vybírají kosti – u naporcovaného žraloka již žádné nenajdete.
Žralok, kterého má Diana ve své nabídce, pochází ze Španělska a v kulinářství se hodí pro jakoukoliv přípravu.
Steak ze žraloka pořídíte za velmi příznivou cenu a díky skvělé chuti se jistě zařadí na váš stálý jídelníček. Pojďme se tedy podívat na ostřejší recept, který se k tomuto masu skvěle hodí.
2 lžíce másla 2 lžíce zeleného pepře bez nálevu ½ hrnku bílého vína ½ hrnku smetany 30% sůl a pepř na dochucení
Nejdříve si připravíme pepřovou omáčku. Lehce podrcené pepřové kuličky vložíme do pánve, ve které je rozpuštěné máslo. Po chvilce přidáme také víno a smetanu. Necháme vše přejít varem až do zhoustnutí. Podle chuti přidáme sůl a pepř. Jakmile je omáčka hotová, stáhneme ji z plamene a necháme ji v teple.
Steaky ze žraloka osušíme, potřeme olivovým olejem a dochutíme pepřem. Na rozpálené pánvi opékáme maso z každé strany přibližně tři minuty (dle toho, jak máte rádi maso propečené). Není potřeba do pánve lít olej, stačí ten, co je na mase. Jakmile je maso hotové, dosolíme ho a vyndáme z pánve.
Steak servírujeme s omáčkou. Jako příloha se hodí šťouchané brambory, brambory pečené v troubě či čerstvé pečivo.