25.11.2015

Jak správně rozmrazit rybu?

Diana Fish má ve své nabídce spoustu skvělých mražených ryb. Možná stojíte před otázkou, jak ji doma nejlépe rozmrazit, aby si ryba zachovala svoji vysokou kvalitu a vy jste si doma mohli připravit skvělý gurmánský zážitek.

Způsoby, jak rozmrazit maso - klady i zápory

Pojďte se podívat, jak lze maso rozmrazit a jaké výhody a nevýhody jednotlivé postupy přináší.

Rozmrazování v lednici

Rozmrazování ryby a dalšího masa v lednici je nejšetrnějším a nejbezpečnějším způsobem, kdy je maso uskladněné v teplotě do 4,5°C. Je pravda, že je tento způsob zdlouhavý, proto je potřeba přípravu naplánovat dostatečně dopředu. Díky tomuto postupu si maso zachová nejlepší kvalitu, a to nejen z pohledu chuti a struktury masa, ale také si udrží maximum vitamínů, látek a výživových hodnot.

Rozmrazování ve studené vodě

jak rozmrazit rybu

Trochu rychlejším způsobem je rozmrazování ve vodě, kdy zabalené maso ponoříme do nádoby se studenou vodu a necháme povolit. Vodu je dobré každou půlhodinu měnit. Důležitý je také zmíněný obal (např. igelitový), který k masu nepustí okolní bakterie a zabrání absorpci vody (pokud by maso leželo ve vodě „na volno“, vstřebalo by vodu a jeho kvalita by šla prudce dolů. Maso není dobré polévat horkou vodou a jakmile jsou potraviny rozmrazené, musí se ihned tepelně zpracovat.

Rozmrazování v mikrovlnné troubě

Jedná se o velice rychlé rozmrazení masa, které oceníte především v době, kdy jste zapomněli maso včas vytáhnout. Tento způsob je velice rychlý a praktický, ale prudkou změnou teploty ztrácí své cenné látky a snižuje se jeho kvalita - čím rychleji rybu rozmrazíte, tím také více pustí vody, což při následné přípravě znamená, že bude mdlá a „gumová“. Také se může stát, že zatímco jsou některé části ještě zmrzlé, jiné se už vaří. Na druhou stranu je zde výhoda v tom, že se teplota změní prudce a pokud potraviny ihned zpracujete, bakterie nemají prostor k množení. Po rozmrazení je nutné potraviny okamžitě zpracovat.

Rozmrazování v troubě či na pánvi

V tomto případě se už nejedná o rozmrazování, ale rovnou vaření. Ovšem, tento způsob je také možný, ale počítejte s tím, že si na rybě nepochutnáte. Rybí maso je velice křehké a rychle uvařené, proto pokud jej budete tepelně upravovat ještě zmražené, zůstane uvnitř studené, zatímco na povrchu již bude hotové. Krystalky ledu také při prudké změně teploty potrhají svalová vlákna.

Rizika spojená se špatným rozmrazováním

I během rozmrazování si maso musí zachovat teplotu, při které se bakterie, které byly přirozeně s masem zmražené, nezačnou množit - a to je do 4°C. Teploty od 4,5 do 60°C (například při rozmrazovaní, pokud necháte balíček s masem na kuchyňské lince či teplé vodě), jsou ideálním prostředím pro bakterie.

Pamatujte

  • Čím pozvolněji měníme teplotu masa při rozmražování, tím lepší kvalitu si maso zachová.
  • Čím pomaleji rybu rozmrazíte, tím méně vody pustí.
  • Při nešetrném rozmrazování způsobí led popraskání vláken masa.
  • Při rozmrazování položte rybu na vroubkovaný povrch, aby nestála v rozražené vodě.
  • Rozmrazené maso znovu nezmrazujte.
  • To, že má ryba na sobě tenkou ledovou krustu, má svůj důvod – rybí maso je velmi křehké a tenký led ho chrání před poničením, stejně jako například mořské plody. Proto počítejte s tím, že i ta nejkvalitnější ryba při rozmrazování pustí trochu vody.

Zajímá vás více? Neváhejte nás kontaktovat!