Jemná ryba s příjemnou chutí, která má své kořeny ve Východní Asii a v našich řekách byla vysazena před více než padesáti lety – to je tolstolobik, který stojí v povědomí lidí ve stínu známějších ryb, avšak v kulinářství a výživě se drží přední příčky. Pojďme si tuto výtečnou sladkovodní rybu představit blíže a samozřejmě v závěru nezapomeneme na lahodný recept.
Co o tolstolobikovi možná nevíte
Tolstolobik se řadí do stejné čeledi jako známý kapr a nalezneme u něj mnoho společných rysů – i proto se mu přezdívá „stříbrný kapr“. Pro tolstolobika jsou charakteristické níže posazené oči, v dospělosti typická vegetariánská strava a mezi jeho hlavní potravu patří řasy a rostlinný plankton. To byl také jeden z hlavních důvodů, proč byl na našem území vysazen – tedy za účelem snížení fytoplanktonu ve vodě.
Maso tolstolobika je bílé, tučné a pro přípravu receptů všestranné.
Zastavte se pro tolstolobika v Dianě
Diana má pro vás ve své nabídce připraveného tolstolobika bílého, který pochází z českého farmového chovu. K dostání je v mražených půlkách o hmotnosti 1 - 1,5 kg. Pokud hledáte nějakou rybí specialitku, jistě vaše chuťové pohárky potěší porce uzeného tolstolobika, které udíme na bukové štěpce.
Recept na tolstolobika s citronem
Skvělé suroviny, jako je právě tolstolobik, nepotřebují složitou úpravu. Proto na dnešní recept budeme potřebovat jen několik základních ingerencí a o skvělý pokrm bude během chvilky postaráno.
Co budeme potřebovat?
Půlku mraženého tolstolobika
Česnek
Čerstvou petrželku
1 citron
50 g másla
Sůl
Postup při přípravě receptu
Tolstolobika necháme pomalu rozmrznout (celé doporučení v návodu Jak správně rozmrazit rybu), maso omyjeme, osolíme a vložíme do máslem vymazaného pekáče. Zlehka rybu zakápneme citronovou šťávou a zbytek pečlivě omytého citronu nakrájíme na kolečka a přidáme k rybě. Na závěr na rybu poklademe zbývající plátky másla a zasypeme ji čerstvou petrželkou, kterou jemně nakrájíme.
Pekáč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme při 220 °C přibližně 25–35 minut. Tolstolobika podáváme s vařenými bramborami, pečivem či zeleninovým salátem a servírujeme jej i s opečeným citronem, aby si každý ze strávníků mohl rybu dochutit po svém.