Ryby v těhotenství jsou stále horkým tématem. Některé budoucí maminky jedí vše, co si jejich tělo řekne, jiné se raději rybám a dalším potravinám vyhýbají úplně. Pojďme se dnes s Dianou podívat, kudy vede zlatá střední cesta a že i přes různé strašáky ryby do jídelníčku patří i v těhotenství.
Proč ryby v těhotenství ano?
Ryby jsou nepostradatelným zdrojem polynenasycených mastných kyselin (především omega 3 a 6 mastných kyselin, kam se řadí DHA – dakosahexaenová či EPA – eikosapentaenová kyselina, které jsou velmi důležité pro vývoj plodu a při kojení).
DHA a EPA kyseliny mají pozitivní vliv na vývoj zraku, řeči, motoriky, imunity a dalších oblastí. Výrazně snižují možnost předčasného porodu, posilují kardiovaskulární oběh, snižují cholesterol a jejich konzumací je možné předejít alergiím a astmatu v pozdějším věku.
Čím ryby vám i dětem pomohou?
vysoký obsah kvalitních bílkovin
vysoký obsah omega 3 esenciálních mastných kyselin, především DHA a EPA – známý jako rybí tuk
naopak nízký obsah nasycených tuků
ryby jsou bohaté na vitamíny A, B a D
sladkovodní ryby jsou velmi dobře stravitelné
Ryby, které jsou prospěšné a vhodné pro těhotné a kojící ženy a malé děti: makrela obecná, losos, treska, šproty, sardinky, hejk, krevety, ančovičky či sleď a malé druhy tuňáka. Ze sladkovodních ryb především kapr, pstruh či sumec. Celkově jsou vhodnější menší druhy ryb a vždy je důležitá tepelná úprava.
Proč rybu v těhotenství ne?
K omezení ryb v jídelníčku se přiklání možný výskyt methyltruti a dioxinů. Výskyt těchto škodlivých látek závisí na stáří a velikosti ryby a dále na tom, kde se ryba nachází v potravním řetězci. Méně vhodné jsou tedy velké dravé ryby. Methylrtuť vzniká ve vodě přirozeně a pro dospělého člověka není v přirozeném množství nebezpečná a lidské tělo ji dokáže celkem rychle odbourat. Děti si ovšem s touto látkou nedokáží poradit a methylrtuť může ovlivnit jejich vývoj. Dioxiny se naopak ukládají v těle v tucích a jejích odbourání může být až v rámci několika let.
Ryby, které se nedoporučují pro těhotné a kojící ženy a malé děti: žralok, mečoun, candát, štika, či královská makrela (jedná se o velké makrely s hmotností okolo 40 kg) a velké druhy tuňáka. Jedná se především o velké a dravé druhy ryb.
Rybu či doplněk stravy?
Možná uvažujete o tom, nahradit ryby doplňky stravy. Při tomto rozhodování se Diana přiklání k přirozenému přísunu polynenasycených mastných kyselin formou ryb, které jsou bohatým zdrojem bílkovin, jódu a fluoru. Potřebnou dávku mastných kyselin v těhotenství i při kojení zaručí 1-2 porce vhodných ryb.
Ryby bez obav!
Česká republika má velmi přísné kvóty na dovoz a zpracování ryb. Ryby procházejí mnoha kontrolami a testy (ať už v samotné výrobě Diana Fish či pod dohledem Státní zemědělské a potravinářské inspekce), proto všechny ryby, které jsou na trhu, splňují náročné požadavky a pro zákazníka jsou bezpečné.
Člověk by ve svém jídelníčku měl mít rybu 2-3 týdně, a tak podporovat nejen zdravou životosprávu, ale i přirozenou cestou doplňovat do těla důležité látky. Tělo těhotné či kojící ženy má ovšem jiné nároky a možnosti zpracování stravy, proto se doporučují ryby menší a s nízkým obsahem rtuti, které by se měly v jídelníčku objevit až dvakrát týdně (zhruba 300 g za týden).
Navštivte prodejny Diana a vyberte si z pestré nabídky ryb! Nejenže obohatíte svůj jídelníček a skvěle si pochutnáte, ale dodáte svému tělu i velmi důležité živiny.