21.1.2015

Zdravé ryby pro zdravé tělo II. a tilápie

Protože je tématika zdraví a výživy oblíbená a panuje v ní stále mnoho otazníků, navážeme dnes na nedávný článek Zdravé ryby pro zdravé tělo I., kde jste se dočetli o tom, proč jsou ryby zdravé. A také vám Diana prozradí více o chutné tilápii, která si jistě najde brzo místo i ve vašem jídelníčku.

Jíst tučné ryby? Po rybě se netloustne, navíc...

Do našich jídelníčků bychom měli zařadit především tučné ryby. I když to ve spojení se zdravou stravou či dietami zní zvláštně, tučné ryby obsahují vyšší obsah nenasycených mastných kyselin, které jsou pro lidské tělo prospěšné.

Pokud chceme jasný důkaz, podívejme se na Eskymáky. Jejich strava se skládá především z tučných ryb, které jim dodávají cenné látky. Neznají tak cévní ani srdeční choroby a jejich tělo je odolné proti infekcím.

zdravé ryby 

Příprava ryb je rychlá a ve většině úprav i snadná. Měli bychom se ovšem vyvarovat smažení na oleji a spíše se zaměřit na přírodní úpravu. Rybí maso je navíc lehce stravitelné.

Co je tilápie

Ptáte se, co je tilápie? V České republice patří zatím mezi méně známé sladkovodní ryby, ovšem svým masem zaujme mnoho labužníků. Pro představu se tilápie blíží nejvíce známému pangasiusu. Tilápie má tučnější a hutnější maso bez kostí, má chutnější maso a při přípravě dobře váže koření. Tato ryba je také ceněna pro svoji výživovou hodnotu, kdy obsahuje zmíněné množství tuku a především bílkovin.

Již za týden vás čeká rychlý a snadný recept, jak si tilápii připravit!