24.2.2016

Rostlinné tuky

Přestože se člověk snaží velkým obloukem vyhnout tukům, nelze bez nich žít. Lidské tělo potřebuje z denního příjmu energie získat přibližně 25 % tuků (většinou je příjem vyšší, 30-40 %), které tvoří základní stavební složku buněk, umožňují vstřebávání vitamínů, ovlivňují tvorbu hormonů nebo tělo chrání před chladem. Dnes se proto s Dianou podíváme na některé z rostlinných tuků, se kterými se běžně ve stravě setkáváme.

Olivový olej

Olivový olej je považován za nejlepší, co můžete v kuchyni mít. Pokud seženete opravdu kvalitní olivový olej, je ideální pro studenou kuchyni ( při smažení se rychle přepaluje a vznikají tak škodlivé látky). Je však poměrně tučný, má nízký obsah tzv. fytosterolů, které snižují „ zlý“ cholesterol a jako pozitivum lze brát nízký obsah kyseliny linoleové (působí jako antioxidant a má vliv na regeneraci).

rostlinné tuky

Palmový olej

Palmový olej patří v posledních měsících mezi hojně diskutované téma. Pokud se zaměříme pouze na výživovou stránku - palmový olej obsahuje 49 g nasycených mastných kyselin na 100 g tuku (na rozdíl řepkový má na stejný objem pouze 7 g, slunečnicový 10 g, olivový 14 g a například sádlo 39 g), které zvyšují riziko aterosklérózy a srdečně-cévních onemocnění.

Řepkový olej

Dříve byl řepkový olej byl spíše v pozadí, protože obsahoval vysoký obsah kyseliny erukové, která negativně ovlivňovala jeho chuť a navíc neprospívala ani lidskému zdraví. V současné době se pěstuje vyšlechtěná řepka olejka, která má množství zmíněné kyseliny omezené na minimum, a tak se kvalitou vyrovná olivovému oleji, který dokonce v mnoha bodech předčí.

Řepkový olej dobře snáší tepelnou úpravu (až do 240 °C), má vyvážený obsah mastných kyselin, které ovlivňují naše zdraví a podle německé Společnosti pro výživu se řepkový olej řadí mezi nejzdravější rostlinné oleje. Dále je řepkový (popř. i slunečnicový) olej pro středoevropana ve stravě daleko přirozenější, než například olivový, protože se jedná o lokální produkt, na který je naše tělo generacemi přivyklé.

Diana Fish ve svých výrobcích používá především řepkový olej.

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej je vhodný k tepelné úpravě do 180 °C, nad tuto hodnotu dochází k přepalování a vzniku nežádoucích látek. Tento olej je bohatý na vitamín E.

Ve stravě se objevují i další rostlinné tuky, například kokosový, světlicový, bavlníkový, dýňový, lněný či rýžový. Nelze striktně určit, které tuky jsou zdravé a které nikoliv. Vše záleží na množství, kvalitě a samozřejmě i zdravém přístupu ke stravování, proto i informace v tomto článku přijměte jako informativní.

Podívejte se, jak probíhá výroba v Diana Fish.