22.2.2017

Recept na filety z aljašské tresky a hráškové pyré

Že už jen název receptu zní lákavě? Ještě aby ne, jedná se o méně obvyklou chuťovou kombinaci, kterou ocení nejen příznivci pikantnějších jídel. Dozlatova opečené filety z aljašské tresky v pivním těstíčku a hráškové pyré s chilli papričkou. Skvělá kombinace, která nádherně vypadá a ještě lépe chutná! 

Treska - ryba mnoha chutí a kombinací

Treska, ať už aljašská či tmavá, je velmi všestrannou surovinou. Diana tresky přiváží z Německa, v Pečkách je zpracovává a hotové výrobky či chlazené ryby nabízí na všech kamenných prodejnách.

Zjistit více o treskách

V dnešním receptu bude treska připravená na oleji, ale v žádném případě se nebude jednat o nudné filé. Kombinace chutné ryby, chilli, piva, česneku a hrášku se stane nevšedním gastronomickým zážitkem. Tak neváhejte, jdeme vařit! 

Co budeme potřebovat

Obalované filety v pivním těstíčku:

  • 4 kousky aljašské tresky (lépe bez kůže)
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva či jedlé sody
  • 200 ml piva
  • 2-3 lžíce oleje
  • Čerstvě mletý pepř a sůl
  • Rostlinný olej na smažení

Hráškové pyré:

  • 500 g hrášku (v kamenných prodejnách lze zakoupit v BIO kvalitě)
  • 1 chilli paprička
  • 2 cibule šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 snítky máty
  • 100 g másla
  • sůl
filety v těstíčku a hráškové pyré 

Postup

Aljašskou tresku omyjeme, osušíme, dochutíme (pepř, sůl) a necháme pár minut v chladu odležet.

Do mísy dáme přesátou mouku, sůl, pepř a kypřící prášek. Do směsi přidáme pivo (lépe ne tolik hořké, protože se smažením hořká chuť ještě zvýrazní), 2-3 lžíce oleje a vše promícháme do hladkého těstíčka.

Následně kousky ryby obalíme v hladké mouce a připraveném těstíčku (těstíčko necháme okapat, aby byla všude rovnoměrná vrstva). Obalené porce fritujeme v oleji dozlatova.

Hráškové pyré

Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme na drobno nakrájenou šalotku, chilli papričku a krátce osmahneme. Dále přidáme drcený čerstvý česnek, špetku soli a vše zlehka orestujeme 6 - 7 minut, dokud není směs měkká.

V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, do které přidáme snítky máty a hrášek. Jakmile je hrášek uvařený do měkka, scedíme ho a přidáme i s povařenou mátou do pánve s orestovanou směsí. Vše promícháme tak, aby vznikla hrubá hrášková kaše (například šťouchadlem na brambory či rozmačkáme hrášek vidličkou).

Při servírování můžeme hrášek posypat ještě čerstvě nakrájenou mátou. Podáváme teplé.

Tip: Pokud máte rádi opravdu pikantní chutě, přidejte do mouky při obalování Kajenský pepř. Jedná se o mleté sušené papričky odrůdy Cayenne. V sušené podobě má toto koření pálivost až 45 000 SHU, což už je na chuti opravdu znát.

Diana přeje dobrou chuť!