22.1.2020

Máslová ryba se smetanovou cuketou a bylinkami

Máslová ryba má bílé jemně vláknité maso a sympaticky malý podíl kostí. Prodává se čerstvá i mražená, ale na našich prodejnách ji nabízíme mraženou a uzenou.

Tipy na úpravu máslové ryby

Pro nejjednodušší přípravu můžeme z filetu máslové ryby nakrájet silnější plátky, osolit a upéct na velmi malém množství olivového oleje (nejlépe na grilovací pánvi), případně i na velmi malém množství přepuštěného másla. Jen jednoduchá přírodní úprava, třeba s
troškou bylinkového másla nebo nasekanou petrželkou na závěr, nechá vyznít tuto rybí lahůdku s výrazně máslovou chutí.

K uzení i grilování

Podle doporučení se nemá konzumovat více jak 150 g ryby na porci. Pro svůj vyšší obsah tuku je vhodná k vyuzení a grilování.

V nabídce našich prodejen najdete jak máslovou rybu mraženou tak i vyuzenou

Máslová ryba se smetanovou cuketou a bylinkami

Suroviny pro 2 osoby

  • 2 kousky po 150 g máslové ryby (Butterfish)
  • 1 lžička olivového oleje
  • mořská sůl
  • pepř
  • špetka kořenící směsi na ryby dle chuti (Diana má v nabídce Koření na ryby)
  • 1 cuketa
  • 1 lžička hořčice (např. pikantní provensálská)
  • lžička bylinek (Diana má v nabídce Bylinky na ryby (směs mražených bylinek)
  • 4-5 lžic smetany
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1-2 lžíce bílého vína

 


Postup

Teflonovou pánev vytřeme olivovým olejem a osmahneme na něm krátce z obou stran osušené rybí kousky, které můžeme posypat směsí koření na ryby. Cuketu nakrájíme na tenké plátky, vložíme do pánve, osolíme, opepříme a krátce orestujeme. Během chvilky zmenší svůj objem a na pánvi se uvolní dost místa i pro rybu. Osolenou a okořeněnou rybu osmahneme z obou stran.

Přidáme smetanu, lžičku pikantní hořčice a společně podusíme. Nesnažíme se vytvořit omáčku, ale jen malé množství chutné šťávy, která zvlhčí podušenou cuketku, proto smetanou raději šetříme. Kdo má rád pokrm šťavnatější, může přidat během dušení malé množství bílého vína. Závěrem přidáme nasekané bylinky, zakápneme citrónovou šťávou.

Jako přílohu můžeme dát rozpečenou bagetkou, ale kdo miluje vydatnější přílohy, může si připravit dušenou rýži, vařené brambory nebo jemnou bramborovou kaši, kterou má Diana také v nabídce. Její příprava je rychlá a chuť výborná.
Upozornění: Doporučujeme konzumaci pouze max. 150 g ryby

Přejeme dobrou chuť!