25.4.2018

Makrela na grilu aneb když se receptům nekladou meze

Mnozí z vás už jistě oprášili gril a hledají tipy, čím zahájit letošní grilovací sezónu. Máte-li rádi lehká jídla a baví vás přímořská kuchyně, skvělou variantou bude makrela na grilu. Nejen, že lze tuto rybu připravit na mnoho způsobů, ale v Dianě seženete i několik druhů makrel, a to jak ve výhodném balení, tak i lahodně marinované, u kterých máte grilování bez starostí.

makrela na grilu

Bohatá nabídka makrel

V kamenných prodejnách a v e-shopu je po celý rok v nabídce chlazená makrela s hlavou, která je kuchaná a pochází z Velké Británie. Pokud máte doma více strávníků, určitě vás zaujme vakuované balení po 1 kg, které obsahuje 3-4 makrely. Tyto mořské makrely pocházejí ze Španělka a jsou mražené, proto je můžete mít připravené v mrazáku do zásoby, například pro nečekané letní návštěvy.

Marinovaná makrela speciálně na gril

Pokud jde o dochucení makrel, máme pro vás skvělý tip - makrela má od jara opět v nabídce chlazené marinované makrely, které jsou naložené ve speciálním nálevu speciálně sestaveném právě pro grilování. Nemusíte tedy rybu solit a ani nijak dochucovat. Stačí ji položit na rošt a potírat například pivem.

Recepty na grilovaní makrely

Makrely patří mezi velmi oblíbení ryby a lze je upravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte třeba klasiku s jemnou chutí bylinek, nebo popusťte uzdu chuťovým buňkám a dopřejte si nevšední kombinaci se skořicí či pomerančem. Recepty na grilování makrel jsou jednoduché a snadno je zvládne i kuchař začátečník.

  • Nejjednodušší recept na makrelu na grilu: Smícháme olivový olej, sůl, pepř a citronovou šťávu. Citron můžeme také nakrájet na plánky a vložit ho do makrely. Vzniklou směsí rybu potřeme. Do tohoto základu můžeme také přidat například rozmarýn, tymián či česnek.
  • Makrela s chilli a pomeranči: Šťáva z pomeranče, koriandr, nakrájené chilli, sůl a čerstvý mletý pepř smíchejte a vzniklou marinádu vetřete do makrely. Jako příloha se hodí salát z polníčku, cibule, kousků pomeranče a se zálivkou z medu, dijonské hořčice a pomerančové šťávy.
  • Makrela se skořicí: Marinádu si připravíme z olivového oleje, sušené cibule, česneku, malé lžičky skořice, dále přidáme 2 lžičky sladké papriky, oregano a citronovou šťávu. Podle chuti přidáme sůl a pepř.

Makrelu grilujeme 5 - 6 minut z každé strany.

Koření na ryby makrelu ideálně dochutí

Nechcete trávit přípravami mnoho času, ale záleží vám na dobré chuti? V tom případě využijte Koření na ryby, které má Diana ve své nabídce. Koření je balené v sympatických skleněných dózách po 90 g.

Koření na ryby 

3 tipy na závěr

  • Máte raději sladkovodní ryby? V tom případě budou skvělou volnou kuchaný lín, který pochází z farmového chovu v České republice.
  • Neváhejte si v kamenné prodejně nebo na e-shopu ryby předem objednat. Díky tomu budete mít jistotu, že pro vás bude objednávka vždy připravená.
  • Zajímavosti o makrelách naleznete v tomto článku.