29.7.2015

Jak filetovat rybu?

V nedávném článku Filetování ryb vám Diana prozradila, že není filet jako filet a že samotné filetování lososa se dělí na několik stupňů. Dnes se dozvíte, jak všeobecně filetovat rybu. Pomocí snadného návodu vám Diana prozradí jednoduchý postup, který dále můžete zhlédnout v názorné ukázce.

10 kroků, jak filetovat

Na filetování ryb je ideální filetovací či jiný tenký ostrý nůž, nůž/škrabka na odstranění šupin, ostré kuchyňské nůžky, pinzeta či kleště a šikovné ruce.

1. Vykuchanou rybu nejdříve omyjte a osušte papírovou utěrkou.
2. Pomocí škrabky odstraňte z ryby šupiny.
3. Následně pomocí ostrého nože odřízněte hlavu i s přední ploutví.
4. Pomocí nůžek odstřihněte zadní a vrchní ploutev.
5. Špičkou nože otevřete břišní dutinu (od hlavy až po ocas).
6. Pokud má ryba ještě vnitřnosti, vyjměte je.
7. Po obou stranách páteře odřízněte maso od kosti.
8. Žeberní kosti odřízněte šikmým řezem.
9. Zbylé kosti vyjměte pinzetou či kleštěmi.
10. Nakonec odstraňte kůži a nakrájejte jednotlivé porce.

Pokud filetujete poprvé, neklesejte na mysli, že vám práce trvá déle než na videu nebo že vám zbývá mnoho odpadu. Tréninkem a trpělivostí získáte zručnost a filetování vám nezabere více než pár okamžiků. Stejně tak, jako šikovnému týmu Diana Fish, který každý den očistí a naporcuje stovky kil ryb.

Nechce se vám filetovat?

Ale to vůbec nevadí! Diana myslí i na situace, kdy není čas rybu vykošťovat a filetovat! Připravila proto pro vás celou řadu již naporcovaných ryb, které si můžete zakoupit v e-shopu či přímo v prodejnách.

V případě jakýchkoliv otázek a přání neváhejte Dianu kontaktovat.