24.9.2014

Vzpomínka na letní dovolenou a recept z chobotnice

Letní dovolené jsou za námi a vy stále vzpomínáte na výborná jídla přímořských restaurací? Máme pro vás připravenou jednu lahůdku z mořských plodů, po které si vaše chuťové pohárky budou znovu připadat jako na dovolené u moře! Recept na přípravu chobotnice je jednoduchý a jistě s touto pochoutkou překvapíte rodinu i přátele.

Carpaccio z chobotnice

Atmosféru přímořských restaurací můžete vykouzlit i u vás doma! Zde je jednoduchý recept na carpaccio z chobotnice.

Výhoda následujícího receptu je, že nemusíte trávit při vaření mnoho času a celou přípravu si můžete udělat několik hodin předem.​ ​

carpaccio z chobotnice

Co budeme potřebovat

  • očištěnou chlazenou chobotnici o hmotnosti přibližně 1 kg (zde naleznete návod na čištění a přípravu chobotnice)
  • 1 mrkev
  • 2 stonky celeru
  • 1 cibule
  • několik kuliček černého pepře
  • hrubozrnnou sůl
  • 5 kuliček (bobulí) jalovce
  • 4 bobkové listy
  • 1 stroužek česneku
  • 30 ml vinného octa
  • petrželka
  • sůl
  • pepř
  • extra panenský olivový olej
  • citron

  • prázdnou plastovou lahev

Postup

Očištěnou a připravenou chobotnici dejte postupně vařit do hrnce s osolenou vodou, celerem, mrkví, cibulí, jalovcem, bobkovým listem, kuličkovým pepřem, česnekem a vinným octem.  Nezapomeňte, že vaření chobotnice má svůj postup, aby maso nebylo tvrdé. Po hodině vaření vyjměte chobotnici ze zeleninového vývaru a rozporcujte na menší části (hlavu rozpulte a chapadla rozdělte po dvou).

Plastová lahev je velkým pomocníkem

Nyní k vaření požijeme pomocníka – platovou lahev, kterou pro naše účely upravíme. Vrchní část lahve odřízněte a ve spodní části vytvořte otvory pro odtok vody. Takto připravenou lahev položte do nádoby, kam přebytečná voda může odtékat a začněte postupně do lahve skládat naporcovanou chobotnici.

Následně vymačkáme z chobotnice přebytečnou vodu z vaření (např. pomocí dna skleničky, které se vejde do plastové lahve). Dále vrchní část lahve nastřihneme a založíme, abychom nádoby tzv, zavíčkovali a pro jistotu ji ještě můžete zabalit do potravinářské fólie. Na závěr vložíte chobotnici zabalenou v lahvi na 5-6 hodin do lednice.

Mezi tím je čas na přípravu závěrečného dresinku, kdy smícháte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.

Finále a servírování

Když je chobotnice dostatečně nachlazená, jednoduše ji z plastové nádoby vyjmete a nakrájíte na tenké plátky (tzv. carpaccio) , které na závěr posypete jemně nasekanou čerstvou petrželkou a zalijete dresinkem.

Diana Fish přeje dobrou chuť!