19.9.2014

Chobotnice a její příprava

Na našich stolech se nejčastěji objevují ryby jako je pstruh, losos nebo tuňák. Proč si ale nezpestřit jídelníček mořskými plody! Nevíte, jak je připravit? Dnes vás přesvědčíme o tom, že příprava chobotnice zabere minimum času a výsledek stojí za to!

Proč zařadit chobotnici do jídelníčku?

chobotnice

Chobotnice, stejně jako ostatní mořské plody, jsou nejen lahodné, ale i prospěšné pro lidské tělo. Jsou vhodné při těhotenství, ale i při kojení, kdy mají pozitivní vliv na náladu maminek i zdraví kojenců.

Maso chobotnic obsahuje bílkoviny, celou řadu minerálních látek a spolu s rybami jsou zdrojem prospěšných omega 3 nenasycených kyselin.

Příprava chobotnice

Až si přinesete chobotnici domů, je potřeba ji stejně, jako ostatní maso, očistit a připravit k samotnému vaření. Jak tedy probíhá příprava chobotnice? Jako první vyčistěte zadní část hlavy chobotnice od vnitřností (hlavu chobotnice „obraťte na ruby“ a vyjměte obsah). Následně nožem oddělte oči a vzniklý otvor použijte také pro odstranění žláz s inkoustem.

Takto připravené maso důkladně omyjeme a dáme vařit.

Vaření chobotnice má svůj postup

Nikdy chobotnici nepokládáme do vroucí vody – maso by bylo po uvaření tvrdé, což je způsobené náhlou změnou teploty proteinu v těle chobotnice. Vaření chobotnice má svůj správný postup:

Chapadla chobotnice na několik vteřin ponoříme do vroucí vody a opět vynoříme, aby se ochladila. Hlavu ale necháváme stále nad vodou. Postup opakujeme do té doby, dokud se před tím vláčná chapadla nezačnou stáčet. V tu chvíli, kdy již svůj tvar nemění, chobotnici ponoříme celou a vaříme přibližně 1 hodinu. Tím denatarujeme zmíněný protein v chapadlech.

Již brzy se můžete těšit na inspiraci, jak chlazenou chobotnici připravit a servírovat.