5.11.2014

Candát s čerstvým špenátem

V minulém článku jste se dočetli o správném stolování a o tom, že nás brzy čekají Svatomartinské slavnosti, kde se k mladým jemným vínům hodí ryba. Proto pro vás dnes Diana připravila recept na skvělého candáta, jehož chuť decentně doplní bílé víno, např. Müller Thurgau. Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci, vaše chuťové pohárky nebudou litovat.

Co budeme potřebovat

Ingredience jsou připravené na čtyři porce.

4 filety candáta s kůží
snítka čerstvého kopru
tymián
cibule
česnek
cherry rajčata
bílé víno
čerství špenát
celerová nať
3 lžíce olivový olej
máslo
pepř, mořská sůl
citrón
piniové oříšky

Candát

Postup

Fiety z candáta očistíme a po vrchní straně kůži nařízneme, aby chuť prostoupila do celé ryby. Dále si připravíme směs z kopru, tymiánu a soli, kterou rybu potřeme po obou stranách. Aby se chutě dobře smísily, pokapeme ochucené maso olivovým olejem a necháme filety marinovat.

Na rozpuštěném másle orestujeme na jemno nakrájenou cibulku, lisovaný česnek, piniové oříšky a celerovou nať. Směs podlijeme lehce vínem a chvilku podusíme. Dále přidáme špenátové listy a podle chuti sůl. Na závěr, kdy je špenátová směs hotová, přidáme nakrájená cherry rajčata, která necháme prohřát.

Nyní již stačí na pánvi opéct připravenou rybu (z každé strany 3 minuty) a pro docílení ještě jemnější chuti se doporučuje přidat kousek másla. Rybu nejprve pečeme kůží dolů, pak otáčíme.

Candáta se špenátem podáváme buď s opečeným bramborem nebo čerstvým pečivem.

Diana Fish přeje dobrou chuť!