29.10.2014

Stolování s rybou

Ryba by měla být pravidelnou součástí našich jídelníčků. Jak je to ale s rybou a správným stolováním? Víte, jak správně jíst rybu? A jak si poradit s vykostěním na talíři? Diana vám poradí, jak jíst rybu s noblesou a podle všech pravidel etikety.

Rybu nekrájíme, ale... Jak na to?

 Stolování s rybou

Pamatujte základní pravidlo: Ryba se na talíři nekrájí, ale maso se jemně odlupujeme od kostí a kůže příborem. Pokud si například objednáte ryby v restauraci, měli byste dostat i speciální příbor – širší vidličku a tupý nůž se zalomenou špičkou.

Nůž bez ostří slouží k odstranění kůže a především k podržení ryby. Naopak vidličkou, která se drží v levé ruce, se maso odděluje od kostí. Jestli doma nemáte tento příbor, zoufat určitě nemusíte. Nůž na ryby můžete nahradit druhou vidličkou, lžicí nebo kouskem chleba - ovšem nikdy k rybě nedávejte klasický příbor. 

Pravidla stolování: Jak si poradit s kostí?

A jak si má člověk podle pravidel stolování poradit s rybí kostí? Jestliže kost objevíme ještě na talíři, odstraníme ji nožem (popř. vidličkou) na odkládací talířek. Na rozdíl od drůbeže, kde je možné jíst prsty, se u ryby výhradně používá příbor. Ruce použijete pouze v momentě, kdy jste při žvýkání narazili na kost – jednou rukou ústa zakryjte a druhou neposednou kůstku vyndejte na okraj talíře. Nejedná se sice o nejpříjemnější řešení, ale je to ve společnosti daleko více přijatelné, než „nenápadně“ jazykem přendávat kost zpět na vidličku.

Svatomartinské stolování a candát

Již za pár dní se v kalendáři objeví 11.11., tedy den, kdy se tradičně otevírají Svatomartinská vína. K těmto mladým vínům se hodí jak tradiční pečená husa, tak lehlé pokrmy, jako jsou ryby. Diana doporučuje například candáta, který kvalitním masem zaujme snad každého labužníka. A recept, jak snadno a chutně připravit candáta, objevíte na stránkách Diany již příští středu!

Recept na candáta již příští týden!