6.7.2016

8 rad, jak si pochutnat na chlazených rybách

Krásné počasí láká k venkovnímu grilování či lehké zdravé večeři. Ideální volbou tak mohou být chlazené ryby, které jsou zdravé, chutné a nejen v létě se stávají skvělým jídlem. Víte ale, jak s nimi zacházet? Diana vám dnes přináší 8 rad, jak doma s rybou naložit, aby si zachovala co nejvíce živin a především skvělou chuť.

chlazené ryby

Chlazené ryby a jak na ně

Chlazenou rybu už máte koupenou a nesete si ji domů – kdybyste s nákupem ryby váhali, přečtěte si článek Jak správně vybrat a skladovat rybu. Aby si ryba zachovala co nejlepší vlastnosti a mohli jste si na ní skvěle pochutnat, přináší vám Diana několik osvědčených rad.

1. Nechte rybu pěkně v chládku

Pro zachování kvalitní struktury masa a udržení nejlepší chutě je dobré uchovat rybu v chladu. Ideální teplota je okolo 0°C.

2. Nechte rybu dýchat

Pro přepravu z obchodu do domácnosti je z praktického hlediska vhodný igelitový sáček či krabička. Doma však rybu z obalu vyjměte, zabalte do prodyšné utěrky a uložte do chladu, pokud rybu nebudete obratem zpracovávat. V Dianě navíc můžete na požádání mít rybu zabalenou ve speciálním sáčku na uchování a přepravu ryb i s možností přidání ledu.

3. Do vaření se pusťte co nejdříve

Čím je ryba čerstvější, tím pro vaření lépe. Pamatujte na to, že chlazené ryby by se měly zpracovat do 24 hodin od nákupu. 

4. Rybu „otužujte“

Z lednice přímo na pánvičku? To by nebylo ono. Nechte rybě čas, aby postupně získala okolní teplotu. Po vyjmutí z lednice rybu omyjte, osušte a nechte ještě půl hodiny odpočívat na lince, aby před vařením nedostala teplotní šok. Odvděčí se vám za to skvělou chutí a lahodným masem.

5. Přiměřeně, přiměřeně...

Rybu připravte v takovém množství, abyste pohostili všechny jedlíky. A pokud bude chtít někdo přidat, bude si muset počkat na další čerstvý kousek. Ohřívaná ryba se té čerstvě připravené nikdy nevyrovná.

6. Ohřívejte jen rybí polévky a omáčky

Ty při ohřívání tolik cenné chuti neztratí. Ohřívané filety a další ryby již ohřevem velmi ztrácí na kvalitě. Ale pokud není jiná možnost, ohřívejte šetrně – před mikrovlnou troubou dejte raději přednost páře.

7. Rychle, čerstvě, lahodně

Chlazené ryby si zamilujete nejen kvůli chuti, ale také díky tomu, že s nimi nemusíte v kuchyni trávit tolik času. Příprava je snadná – stačí trocha soli, čerstvé bylinky a zdravě si pochutná celá rodina! Pokud vás zrovna nenapadá žádný recept, inspirujte se zde na stránkách.

8. Labužnicky

A je to tady! O chlazenou rybu jste se pěkně starali a nyní, když ji budete servírovat, nenechte se ničím rušit a vychutnejte si v klidu a pohodě každé sousto. Nejprve rybu zbavte kůže a hřbetních ploutví. Když je ryba dobře připravená, maso se od kostry uvolňuje samo, proto stačí malá pomoc nože a většinu kostí odstraníte jedním tahem za ocasní ploutev. Následně odstraňte hlavu a můžete se pustit do hodování.

Diana Fish vám přeje dobrou chuť!