12.9.2018

Chorvatské lignje na žaru – olihně na grilu

Dnes si zavzpomínáme na vůně a především chutě z dovolené. V receptu zavítáme do Chorvatka, kde k oblíbeným jídlům patří lignje na žaru – tedy olihně na grilu. Z přípravy nemusíte mít žádné obavy – oliheň koupíte v kamenných prodejnách Diana a ostatní suroviny se naleznou téměř v každé domácnosti. A postup? Ten vás mile překvapí – jednodušší už to být nemůže.

Lignje neboli olihně patří v Chorvatsku do tradiční kuchyně

Možná jste si lignje na žaru objednali v restauraci, možná vám je připravili majitelé v soukromém ubytování. Olihně jsou noční tvorové, které chorvatští rybáři lákají na světlo baterek a poté je loví do sítí.

Dorůstají do velikosti až okolo 60 cm, ale čím je tělo olihně menší, tím je maso křehčí.

Jedná se o tradiční chorvatský pokrm, a pokud jste ho ještě neochutnali, pojďte si ho nyní připravit s Dianou. Letní počasí láká ke grilování – připravte si něco nevšedního...

Olihně na grilu - Diana

Příprava olihně před grilováním

Nechce se vám do čištění mořských potvůrek? Tak to má pro vás Diana dobrou zprávu – v kamenných prodejnách naleznete na ledu chlazené olihně, které jsou očištěné a rovnou připravené k použití.

U Diany jsou k dostání olihně již bez chapadel. Jestliže ale vaše olihně chapadla mají, doporučujeme především ta delší před grilováním srolovat a schovat do těla olihně – díky tomu se vám bude s olihní na grilu lépe manipulovat a chapadla se nepřipálí.

Další nabídka chlazených ryb

Recept na olihně na grilu

Jak jsme slíbili, recept na grilované olihně nemůže být snazší. Příprava je jednoduchá, suroviny snadno dostupné a výsledná chuť vás mile překvapí. Navíc jsou olihně v horkých letních měsících skvělou volbou k pozdnímu obědu či k večeři.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg olihní
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • olivový olej
  • citronová šťávu
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

Olihně posolíme (pozor, se solí šetřete – olihně je možné dosolit i po grilování) a pokapeme olivovým olejem. Olejem také zlehka potřeme rozehřátý gril, aby se olihně při grilování nepřichytily. Olihně můžeme na grilu lehce pomačkat, abychom z nich dostali přebytečnou vodu. Během grilování potíráme olihně čerstvou snítkou rozmarýnu, kterou namáčíme v olivovém oleji. Pečeme zvolna přibližně 15 – 20 minut, dokud olihně nezískají bronzovou barvu.

Mezitím si z jemně nasekaného česneku, petrželky, citronové šťávy a olivového oleje připravíme zálivku. Podle chuti můžeme přidat sůl a pepř. Jakmile jsou olihně hotové, servírujeme je teplé a zalité touto zálivkou. Jako příloha se hodí čerstvé pečivo, vařené brambory, osvěžující salát z čerstvých rajčat a cibule nebo tradiční chorvatská blitva.

Diana přeje dobrou chuť!