20.1.2016

Uzený tuňáček Savorin je lahůdkou

Přestože se jedná v názvu o zdrobnělinu, která by napovídala, že se jedná o rybu příbuznou tuňákovi, není tomu tak. Tuňáček Savorin je na rozdíl od tuňáka menší a živí se planktonem. Co ale mají tyto ryby společné? Pokud projdou uzením, patří jejich maso k opravdové lahůdce. Tuňáček Savorin není v České republice tak známý, pojďme si jej tedy představit.

Pár slov o tuňáčkovi

Tuňáček Savorin má bílé maso a dorůstá do délky 66 cm a hmotnosti až 3 kg. Vyskytuje se v hloubce 100 - 600 m a nejčastější místa výskytu jsou u Jižní Austrálie, v Tichém oceánu a v okolí Nového Zélandu. Tuňáčci, které má Diana ve své nabídce, pocházejí z Chile .

Pro gurmány a kuchtíky

Tuňáček Savorin není v gastronomii moc známý a Diana Fish patří mezi první české výrobce, kteří tuto rybu nabízejí v uzené variantě. V dozlatova uzených podkovičkách jsou velké kosti,které se velmi dobře vybírají. Maso je pevnější a méně tučné, než například u známé makrely. Chuťově si tuňáčka jistě oblíbíte – jeho bílé maso je kompaktnější a díky uzení za studena získává velmi jemný nádech, který podtrhuje jeho chuť. Výživová hodnota je 143 kcal/ 100 g.

Jak využít uzenou rybu v kuchyni?

Uzené ryby se nejčastěji konzumují samotné nebo se zpracovávají do různých pomazánek. U známého tuňáčka je to stejné – samotný je opravdovou lahůdkou a pokud při obíraní masa odoláte ujídaní, můžete si pochutnat také na výborných pomazánkách.

Variant přípravy je celá řady, kdy například necháte vyniknout uzené rybě v kombinaci například s pomazánkovým máslem nebo lehce doplníte další oblíbené suroviny, které chuť ryby podtrhnou. A Diana vám jeden recept, ve kterém tuňáčka Savorina využijete, přináší níže.

Pomazánka z tuňáčka Savorina

1 ks Tuňáček Savorin uzený
250 g tvaroh
100 g pomazánkové máslo
1 cibule
2-3 nakládané okurky
sůl a pepř dle chuti

Tuňáčka Savorina vykostěte. Do nádoby přidejte tvaroh, pomazánkové máslo, na jemno nakrájenou cibuli a nakládané okurky a rybí maso. Celou směs důkladně promíchejte a případně dochuťte podle potřeby. Pomazánka je připravená a nyní stačí dodat pečivo či zeleninu a zdravá svačina je hotová!

Už jste tuňáčka Savorina vyzkoušeli? Dejte nám o tom vědět na Facebooku! Že to máte do prodejny daleko, ale chcete ho vyzkoušet? Nakupte ho z pohodlí domova v e-shopu!