25.5.2016

Těšte se na tuňáka, říká Robert Mrázek

S tuňákem se již nějaký ten pátek na pultech Diany setkáváte. Diana však rozhodila pomyslné rybářské sítě mezi další obchodní partnery, a tak se již brzy můžete těšit na špičkově zpracované maso tuňáka žlutoploutvého. Více o této novince prozradil obchodní ředitel Robert Mrázek.

Tuňák jako lahodná delikatesa

Tuňák je lahůdkou pro všechny labužníky. Kromě oblíbené uzené a mražené varianty budou nově v nabídce ještě další speciality. Položili jsme tedy Robertu Mrázkovi několik otázek, abychom o této delikatese zjistili více.

Diana tuňáka ve své nabídce již má. Co je tedy novinkou?

Tuňáka žlutoploutvého nabízí Diana Fish mraženého a především v uzené formě. Díky novým obchodních vztahům však můžeme našim zákazníkům dopřát špičkovou kvalitu v syrové formě, která má využití v široké gastronomii. Za zmínku totiž jistě stojí, že má tuňák maso s různými strukturami a chutěmi, podobně jako je to například u hovězího.

Co z novinek můžete doporučit?

Osobně mám radost z tuňákových steaků, které jsou vhodné k tepelné úpravě na pánvi či grilu, kde se velmi zprudka opečou. Správný steak musí být v tomto případě uprostřed syrový a je opravdu lahůdkou. 

Je tuňák složitý na přípravu?

Ryby jsou všeobecně na přípravu velmi jednoduché a u tuňáka to platí obzvlášť. Díky velkému vzrůstu u něj nenajdete žádné drobné kůstky a zmíněné typy masa jsou již skvěle opracované, proto v přípravě můžete zcela vypustit vykostění a čištění ryby.

tuňák žlutoploutvý

Tuňáka můžete podle chuti vařit, smažit, péct, grilovat, udit – co vás jen napadne. Myslete ale na to, že se nesmí dlouho tepelně upravovat, jinak ztratí svoji jasně červenou barvu, zešedne a maso se vysuší. Na zatáhnutí steaku stačí minutka až dvě, aby se zachoval šťavnatý střed.

Tuňák se také skvěle hodí na sushi, na které se používá v syrovém stavu.

Odkud pochází tuňák žlutoploutvý, kterého máte v prodeji?

Jedná se o výlovy pomocí udic na Fidži.

Můžete přiblížit, jak tento tuňák chutná?

V žádném případě nečekejte rybinu. Jedná se o maso s lehce slanou chutí, která má oříškový nádech. Pří tepelné úpravě se musí dát pozor právě na zmíněné přesušení, aby bylo maso spíše syrové a udrželo si narůžovělou barvu a šťavnatou chuť. Zákazníci se opravdu mají na co těšit. V naší nabídce si na kvalitě ryb zakládáme a tento tuňák svojí kvalitou splňuje přísné požadavky špičkové gastronomie.

Panu Mrázkovi děkujeme za rozhovor a pokud máte zkušenosti s přípravou či konzumací tuňáka nějaké zkušenosti, podělte se o ně na našem Facebooku.