7.11.2023

Svatomartinská husí a kachní stehna v Dianě

Svatý Martin, patron vinařů a ochránce zvířat, má v kalendáři své vlastní místo a den, který si lidé oblíbili pro sváteční oslavy a hlavně dobré jídlo. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů, na kterém si tento den pochutnávají, jsou svatomartinská husí stehna, případně kachní stehna. Jak vznikla jejich tradice a proč jsou tak populární?

husí stehna

Svatomartinská husí stehna na počest svatého Martina

Svatomartinská husí stehna jsou výrazem vděčnosti za skromnost a dobročinnost svatého Martina, který se kdysi ukryl před lidmi v husím chlévě. Ovšem husy ho svým křikem prozradili, lidé ho našli a zvolili za biskupa - odtud pochází svatomartinská husí stehna.

Jsou také spojena se závěrem vinobraní a zimním obdobím. Pokrmy připravené z husího masa, jako jsou pečená stehna nebo konfitovaná kachna, jsou tradičně podávány k novému vínu a červenému zelí. Tato kombinace vytváří lahodný a hojně oslavovaný pokrm.

Svatomartinské hody v Dianě

Navštivte jednu z našich prodejen a připravte se oslavit svátek svatého Martina se vším všudy. A co u nás najdete?

  • Husí játra 500 g za 169 Kč
  • Husí stehna (balení 300 - 400 g ) v balení jsou 2 ks za 569 Kč/kg
  • Kachní stehna 500 g v balení jsou 2 ks cena za 192 Kč/bal.

Kde to koupím? 

Pečou se několik hodin, ale výsledek je famózní

Příprava svatomartinských husích stehen vyžaduje pečlivost a trpělivost. Husí stehna se nejprve osolí a ochutí kořením, poté se pomalu pečou tak dlouho, až masa dosáhnou dokonalé měkkosti a křupavosti. Tento proces může trvat několik hodin, ale výsledek stojí za to. Husí stehna jsou bohatá, plná chuti a sametová na dotek.

Chci vidět akční leták 

Svatomartinská hostina je významnou událostí v mnoha evropských zemích, zejména ve střední Evropě. Lidé se scházejí s přáteli a rodinou, aby společně oslavili svatého Martina a ochutnali tuto pochoutku. Vinice po celém regionu otevírají své sklípky a nabízejí nová vína, která perfektně doplňují svatomartinská husí stehna, případně kachní stehna.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.