3.12.2019

Vyzkoušejte si trochu jinou štědrovečerní večeři

Co se jí na Štědrý den u nás v Čechách ví každý, ale na čem si pochutnávají třeba na Ukrajině, ví už málokdo. Zajímá vás, jaké dobrůtky si připravují na štědrovečerní večeři naši sousedé? Tyhle jsou jejich nejoblíbenější.

Na Ukrajině se dělají hlavně postní jídla :

  • boršč bez masa
  • nakládané houby
  • bramborový salát s červenou řepou (Vinegret) recept viz níže
  • ryba opečená, smažená, marinovaná i v aspiku

Šuba

Zajímavým receptem je také šuba.

Suroviny

  • 4 matjesy (respektive loupané řezy ze slanečků, myšleno 4 filety - tedy 4 půlky ryb)
  • 1 malá cibule
  • 4 střední brambory
  • 4 menší mrkve
  • 1 střední červená řepa
  • 4 porce majolky (Hellmans - nebo i domácí majonéza v odpovídajícím množství)
  • pepř

Postup

Vrstvime matjesy, cibuli, potom brambory, mrkev, červenou řepu (vařené ve slupce nastrouháme na hrubém struhadle).
Každou vrstvu potřeme majonézou viz foto.

Vinigret salát

Suroviny:

  • 2 velké vařené brambory
  • 1 vařená červená řepa
  • 2 vařené mrkve
  • 1 cibule
  • 5 okurek
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup

Nejdříve nakrájíme cibuli nadrobno, zalijeme ji dvěmi lžícemi octa a necháme chvíli macerovat. Pak slijeme přebytečný ocet.
Všechny ingredience nadrobno pokrájíme a včetně cibule dáme do misky, osolíme, opepříme a přidáme olivový olej.

Holubky

Suroviny

  • 1 hlávka bílého zelí
  • 1 cibule
  • 1 kg mletého vepřového masa
  • 250 g rýže
  • 300 g rajského protlaku
  • 1 kg kysaného zelí
  • sladká mletá paprika
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej

Na podávání:

  • chléb
  • máslo
  • zakysaná smetana

Postup

Z hlávky zelí vykrojíme košťál (hlávku nesmíme rozkrojit napůl, košťál vydlabeme), hlávku vložíme do horké osolené vody a vaříme. Po pár minutách zkusíme, jestli jde list dobře odtrhnout a postupně pomocí vidličky odebíráme jednotlivé listy, pokládáme stranou a necháme vychladnout.

Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, orestujeme maso, přidáme koření, rýži, dobře osmahneme a vmícháme polovinu rajského protlaku, podlijeme vodou a dusíme až je rýže napůl měkká. Směs necháme vychladnout a plníme ji do zelných listů, dobře utáhneme. List nejprve zavineme z kraje přes hromádku masa, poté přeložíme ze stran a nakonec dotočíme.

Do kastrolu na dno vložíme zelné listy, na ně navršíme půl dávky kysaného zelí, poklademe natěsno holubky, zakryjeme druhou polovinou kysaného zelí, zbylým rajským protlakem, podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme asi 30 minut.

Hotové holubky podáváme se zakysanou smetanou a chlebem s čerstvým máslem.

Diana vám přeje dobrou chuť!