Co se jí na Štědrý den u nás v Čechách ví každý, ale na čem si pochutnávají třeba na Ukrajině, ví už málokdo. Zajímá vás, jaké dobrůtky si připravují na štědrovečerní večeři naši sousedé? Tyhle jsou jejich nejoblíbenější.
Na Ukrajině se dělají hlavně postní jídla :
boršč bez masa
nakládané houby
bramborový salát s červenou řepou (Vinegret) recept viz níže
ryba opečená, smažená, marinovaná i v aspiku
Šuba
Zajímavým receptem je také šuba.
Suroviny
4 matjesy (respektive loupané řezy ze slanečků, myšleno 4 filety - tedy 4 půlky ryb)
1 malá cibule
4 střední brambory
4 menší mrkve
1 střední červená řepa
4 porce majolky (Hellmans - nebo i domácí majonéza v odpovídajícím množství)
pepř
Postup
Vrstvime matjesy, cibuli, potom brambory, mrkev, červenou řepu (vařené ve slupce nastrouháme na hrubém struhadle). Každou vrstvu potřeme majonézou viz foto.
Vinigret salát
Suroviny:
2 velké vařené brambory
1 vařená červená řepa
2 vařené mrkve
1 cibule
5 okurek
olivový olej
sůl
pepř
Postup
Nejdříve nakrájíme cibuli nadrobno, zalijeme ji dvěmi lžícemi octa a necháme chvíli macerovat. Pak slijeme přebytečný ocet. Všechny ingredience nadrobno pokrájíme a včetně cibule dáme do misky, osolíme, opepříme a přidáme olivový olej.
Holubky
Suroviny
1 hlávka bílého zelí
1 cibule
1 kg mletého vepřového masa
250 g rýže
300 g rajského protlaku
1 kg kysaného zelí
sladká mletá paprika
mletý pepř
sůl
olej
Na podávání:
chléb
máslo
zakysaná smetana
Postup
Z hlávky zelí vykrojíme košťál (hlávku nesmíme rozkrojit napůl, košťál vydlabeme), hlávku vložíme do horké osolené vody a vaříme. Po pár minutách zkusíme, jestli jde list dobře odtrhnout a postupně pomocí vidličky odebíráme jednotlivé listy, pokládáme stranou a necháme vychladnout.
Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, orestujeme maso, přidáme koření, rýži, dobře osmahneme a vmícháme polovinu rajského protlaku, podlijeme vodou a dusíme až je rýže napůl měkká. Směs necháme vychladnout a plníme ji do zelných listů, dobře utáhneme. List nejprve zavineme z kraje přes hromádku masa, poté přeložíme ze stran a nakonec dotočíme.
Do kastrolu na dno vložíme zelné listy, na ně navršíme půl dávky kysaného zelí, poklademe natěsno holubky, zakryjeme druhou polovinou kysaného zelí, zbylým rajským protlakem, podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme asi 30 minut.
Hotové holubky podáváme se zakysanou smetanou a chlebem s čerstvým máslem.