7.6.2017

Sardinky na grilu a snadné recepty

Máte hlad a chuť na něco grilovaného? V takovém případě Diana doporučuje sardinky, které jsou naložené ještě dřív, než rozpálíte gril a samotné pečení trvá pár minut. 

Rychlé a chutné grilování – to jsou sardinky

Z ryb se nejčastěji grilují makrely a sardinky jsou známé většinou díky pomazánkám nebo balení v konzervě. Tyto malé rybky bývají často opomíjené, což je velká škoda. Sardinky mají tu výhodu, že od rozpálení grilu až po servírování vám příprava nezabere více jak půl hodiny. Žádné dlouhé přípravy, složité ingredience, nálevy či zdlouhavé pečení. Vše je hotové za pár minut a skvěle si pochutnáte. Jako přílohu je skvělé zvolit zeleninový salát či čerstvé pečivo.

sardinky na grilu

Znáte sardinky z Diany?

Malé sardinky, které má Diana ve své nabídce, pocházejí z Francie. Jedná se o malé rybky, které se jedí celé – i s hlavou a páteří. Mají jemné kosti, které můžete bez problému sníst a konzumovat lze i vnitřnosti. Naopak větší ryby je dobré zbavit páteře a vnitřností,které mohou způsobit nahořklou chuť. Sardinky jsou tučné a zároveň pevné, proto jsou oblíbené při grilování. Z jednoho balení, které má 750 g, připravíte přibližně tři porce (10 – 12 sardinek / porce).

Recepty na grilované sardinky

Rozpalte gril na 250 – 300 °C a než bude mít správnou teplotu, naložte si sardinky (před naložením je opláchněte vodou a osušte). Jsou malé, proto jim na marinování stačí 15 – 30 minut a jsou připravené ke grilování. Na grilu je však nenechávejte dlouho – snadným poznávacím znamením je, že jakmile je sardinka hotová, odlepí se sama od roštu (stačí přibližně 2-3 minuty z každé strany). Příprava je jednoduchá, Diana přináší několik typů na lehké recepty. 

Nejjednodušší varianta

Sardinky lehce zakápneme olejem, osolíme a přidáme čerstvý mletý pepř. Necháme uležet a můžeme grilovat.

Sardinky a česneková odysea

Oloupaný česnek a bazalku nakrájíme na jemno, přidejte sůl, pepř a pár kapek olivového oleje. Ze surovin připravíme směs, kterou sardinky potřeme po vrchu i uvnitř. Po opečení na grilu pokapeme ryby citronovou šťávou.

Pikantní papriková variace

Nasekáme na drobno tymián, rozmarýn, chilli papričku a ryby touto směsí posypeme. Přidáme pár lžic olivového oleje, citronovou kůru a sardinky dochutíme hrubozrnnou solí. Necháme uležet a následně grilujeme.

Pamatujte, že sardinky jsou na grilování ideální a zdravou volbou. Pro jejich dochucení není potřeba hodně surovin – stačí se spolehnout na olej, sůl a třeba zmíněné čerstvé bylinky. Fantazii se meze nekladou, ale i u ryb platí, že „méně je více“.

A jaký recept na grilování máte rádi vy? Pochlubte se komentářem na Facebooku! Chcete dostávat zajímavé články a akční ceny do své e-mailové schránky? Zanechte nám zde vaši adresu a Diana vám mile ráda vše zašle.

Diana vám přeje dobrou chuť!