11.2.2015

Rybí kost v krku

Někdo vybírá ryby bez kostí, jiným rybí kosti nevadí, hlavně když si pochutnají na dobrém mase. Rybí kost v krku se může objevit nejen na Štědrý den, kdy se strávník po celodenním půstu hltavě pustí do kapra. Taková nehoda se může stát i během celého roku, stačí trocha neopatrnosti. Jak si ale s rybí kostí v krku poradit? A jaké existují babské rady?

Kost v krku a babské rady

Polknete jednou, polknete po druhé a pořád bodavá bolest v krku nemizí? Je na čase pustit se do přemýšlení, zda je možné kost tzv. zajíst, nebo bude lepší navštívit odborné ošetření. Pokud se kost zapíchne v oblasti jazyka, většinou ji dokážeme vytáhnout sami bez další pomoci.

Kost v krku je ale složitější – podle babských rad se doporučuje zajíst kost kusem chleba či bramborem, který kostičku obalí a při dalším polknutí odnese do žaludku, kde se rozpustí. Také se doporučuje citronová šťáva, která kost změkčí.

Nechce povolit? Hned k lékaři!

Pokud se po předchozích pokuse kost neuvolnila, navštivte hned lékaře. Nemá cenu čekat den či dva, zda kost sama nezmizí. Když necháte cizí předmět v krku či v jícnu déle, nejenže je to pro vás nepříjemné, ale ještě hrozí její zanícení v horším případě může ostrý předmět způsobit krvácení. Pokud je v části krku, odstraní ji lékař pomocí speciálních kleští. V případě, že je v jícnu, provádí se většinou pod celkovou anestezií esofagoskopie. K tomu ovšem dochází ve výjimečných situacích.

Existují ryby, které kostí mají málo nebo nemají žádné. Byla by ovšem velká škoda vyhýbat se z důvodu obav ostatním rybím druhům, protože tak přicházíte o labužnický zážitek. Většinu kostí lze z masa lehce odstranit a pokud již rybí kost spolknete, stačí většinou babské rady a na nemilou zkušenost hned zapomenete.