3.1.2018

Recept: obalovaná treska se salátem

Také cítíte, že po bohatých gurmánských zážitcích o Vánocích potřebujete odlehčit jídelníček? Diana přináší tip na recept, kterým bude salát s rybou - nebude to však kapr s bramborovým salátem, ale treska obalovaná v parmazánu s lehkým salátem ze zeleniny. Recept je snadný a do půl hodiny můžete stolovat. 

Pro recept bude ideální treska atlantská

Treska atlantská je velmi všestranná ryba, která je velmi oblíbená pro svoji jemnou chuť a velmi příznivou cenu. Má pevné bílé maso, které se po tepelné úpravě snadno dílkuje. Maso má velmi chutné a není potřeba ho příliš kořenit.

Pokud zvolíte filety, nemusíte mít ani obavu z kostí - filety jsou úhledně naporcované a zbavené kostí.

treska se salátem

Co budeme potřebovat?

  • 2 ks filet tresky bez kůže - Diana doporučuje tresku atlantskou
  • 150 g strouhanky
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř

A co na salát?

  • Salátové listy
  • 1 mrkev
  • 200 g rajčat
  • 1 paprika
  • Semínka dle chuti (např. dýně, slunečnice, sezam)
  • 100 ml oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • Bylinková sůl

Recept na zeleninový salát a tresku

Příprava tresky je velmi rychlá, proto nejprve začneme salátem. Salátové listy natrháme na menší kousky, přidáme nadrobno nakrájenou papriku, rajčata a najemno nastrouhanou mrkev. Dále přidáme semena, která doporučujeme nechat přes noc namočené ve vodě - díky tomu se uvolní enzymy, které podporují stravitelnost. Na závěr přidáme zálivku z oleje, vinného octa a bylinkové soli.

Filety lehce osušíme a obalíme v připravené směsi ze strouhanky a strouhaného parmazánu. Směs lehce vmáčkneme do filetek a přebytečnou strouhanku oklepeme. Rybu krátce osmažíme na olivovém oleji (2-3 minuty z každé strany). Pokud opékáte filet již z druhé strany, je fileta hotová tehdy, když lehce uprostřed praskne.

Více receptů naleznete zde.

Diana přeje dobrou chuť!