13.9.2017

Recept na sushi s uzeným lososem

Sushi, to je pokrm, u kterého se fantazii meze nekladou. Nejspíš znáte tradiční podobu této oblíbené pochoutky, která se nejčastěji připravuje s kvalitní syrovou rybou. Pokud vás doposud sushi nelákalo právě z důvodu syrového masa, vyzkoušejte recept s uzeným lososem.

California Roll – obrácené sushi uramaki

Tato podoba sushi má kořeny v 60. letech minutého století a za autora je považován Ichiro Mashita. Jedná se obměnu sushi, která pochází z Ameriky a často se spojuje s označením California Roll. Tento druh sushi je velice kreativní a hlavní myšlenkou je, schovat řasu nori dovnitř rolky – odtud tedy pochází pojem uramaki.

Ptáte se, proč je řasa uvnitř? To proto, že zelená řasa na povrchu se americkým hostům nelíbila, proto ji zmíněný kuchař „schoval“ pod rýži, kaviár či sezamová semínka, která zpravidla zdobí povrch tohoto sushi.

Co budeme potřebovat?

  • 250-300 g sushi rýže
  • 60 ml rýžového octa
  • 40 g cukru
  • 10 g soli
  • 5 plátků mořských řas nori
  • 120 g uzeného lososa
    (seženete v kamenných prodejnách)
  • kaviár
  • loupané avokádo
  • 1/2 citronu
  • krémový sýr
    (lze nahradit japonskou majonézou)
  • svazek pažitky

sushi

Postup

Rýži několikrát propláchneme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla rýže přibližně 1 cm pod hladinou a dáme vařit. Jakmile voda začne vřít, rýži promícháme a stáhneme plamen na nižší výkon, dokud se neodpaří všechna voda.

Uvařenou rýži necháme přibližně 10 minut odpočinout a poté ji opatrně smícháme s nálevem, který si připravíme z rozpuštěné soli a cukru v rýžovém octu. Pak necháme rýži zcela vyhladnout.

Samotná příprava sushi

Na bambusovou podložku položíme potravinovou folii. Připravíme nori řasu, na kterou rovnoměrně rozprostřete uvařenou rýži a na střed podélně v pruhu přidáme kaviár. Následně připravený základ otočíme tak, aby byla na vrchní straně opět řasa.

Do středu řasy rovnoměrně přidáme krémový sýr či japonskou majonézu, kousky lososa, hranolky nakrájeného avokáda (doporučujeme před tím pokapat citronem) a podélně také tenký svazek pažitky. Připravené suroviny opatrně stočíme do typické rolky, necháme odležet, dokud se tvar nezpěvní a nakrájíme ostrým a namočeným nožem na 6-8 kousků.

Tip na závěr: Doporučujeme podávat s nakládaným zázvorem, sójovou omáčkou a wasabi pastou. Chutě příjemně vyváží také japonská majonéza.

Čerstvé sushi v Dianě

Diana pravidelně připravuje čerstvé sushi, které je k dostání v kamenných prodejnách zpravidla jednou do měsíce. Informujte ve své prodejně na další várku nebo si sushi rovnou objednejte. Sushi v Dianě je vždy čerstvé a připravené z těch nejlepších ryb. Pro více podrobností nás neváhejte kontaktovat.