25.9.2018

Recept na rybí karbanátky nejen pro děti

Možná patříte mezi rodiče, které trápí, že jejich děti nerady jedí ryby a přemýšlíte, jak jim tuto zdravou surovinu začlenit do jídelníčku, aby byla spokojenost na obou stranách. Děti mají v oblibě mleté maso, proto se jemný rybí karbanátek může stát ideálním způsobem, jak potěšit jejich mlsný jazýček a zároveň obohatit dětskou stravu výživnou rybou. Diana vám přináší jednoduchý recept.

Rybí variace aneb není karbanátek jako karbanátek

Asi si říkáte, že smažený karbanátek není pro děti to pravé. Ale není karbanátek jako karbanátek. Hlavní roli hraje zvolené maso - pokud zvolíte kvalitní rybu, například tresku, která je oblíbená pro svoji chuť i příznivou cenu, nemůžete udělat chybu.

Obavy nemusíte mít ani ze smažení. Místo klasické strouhanky zvolte kukuřičnou mouku nebo Panko strouhanku -tyto varianty jsou křupavější a nenasají tolik tuku. Důležité je také množství oleje a způsob smažení. Zdravé rybí karbanátky pro děti můžete místo smažení na oleji vložit do trouby a péct na pečicím papíře.

karbanatek

Co budeme potřebovat

  • 350 g tresky
  • 3 vařené brambory
  • Panko strouhanku nebo kukuřičkou mouku
  • 3 ks jarní cibulky nebo 1 červenou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • Nasekaný čerstvý koriandr (popř. listy petrželky)
  • Nové koření podle chuti
  • Sůl dle chuti
 

Postup

Maso ryby, v našem případě tresky, nasekáme na drobné kousky a vyndáme případné kostičky.
Nikdy rybu nemeleme, jako je tomu i vepřového nebo hovězího masa, ztratila by na kvalitě.
Brambory uvaříme, nastrouháme a přidáme k rybě. Směs dochutíme rozdrceným česnekem, nasekanými bylinkami, cibulí, solí a na závěr přidáme vejce. Pokud by byla směs příliš řídká, můžeme ji zahustit strouhankou nebo moukou. Z vypracované směsi vypracujeme oválné placičky, které obalíme ve strouhance nebo mouce. Na závěr smažíme na oleji nebo pečeme v troubě.

Pokud zvolíme pečení rybích karbanátků v troubě, pečeme je přibližně 25 minut při teplotě 200 °C.
Ke konci karbanátky pohlídáme, aby nebyly připečené a vysušené.

Tip z Diany:
A příloha? K rybím karbanátkům určitě neuděláte chybu s bramborovou kaší, která patří u dětí mezi nejoblíbenější přílohy. Nestíháte vařit? Využijte mraženou bramborovou kaši, kterou jsme pro vás připravili v prodejnách Diana.

A ještě jeden tip z Diany:

Smažené malé karbanátky z tresky, zalité nálevem s příchutí smažené cibulky - právě takové pro vás pravidelně připravujeme a najdete je jak v kamenných prodejnách, tak v e-shopu.

Chci koupit rybí karbanátky 

A jaký rybí recept je u vašich dětí nejoblíbenější? Napište nám na Facebook, těšíme se na vaše zkušenosti.

Diana přeje dobrou chuť!