7.11.2018

Recept na mečouna se zelenou čočkou

Lahodná kombinace, která napumpuje vaše tělo živinami. Tak by se dal shrnout dnešní recept, ve kterém pro vás Diana připravila kombinaci mečouna a zelené čočky. Ryby jsou pokladnicí zdraví prospěšných látek a čočka se řadí mezi jednu z nejvýživnějších příloh.

Tento recept si oblíbíte, ať už si hlídáte hmotnost, chcete mít rychle navařeno nebo plánujete překvapit své blízké nezvyklou, ale za to velmi chutnou kombinací.

Dostupnost mečouna je omezená

Mečoun je dravá a velmi rychlá ryba, jejíž lov není snadný. Rybářská sezona mečouna začíná v listopadu a končí v březnu. Jinak je mečoun steak na prodejnách za výhodnou cenu, proto určitě neváhejte a využijte aktuální nabídku.

Mečoun se řadí mezi rybí delikatesy. Má křehké maso se svalnatou strukturou, které připomíná tuňáka. Svojí kvalitou je ideálním masem i pro propečení steaků Raw (tedy téměř syrové maso).

mečoun se  zelenou čočkou

Zelená čočka jako kaviár chudých

Při nakupování na nás v regálu vykukuje několik druhů této luštěniny. Nejznámější, a to nejen ze školních jídelen, je klasická čočka hnědá. Pokud jste se ještě nepustili do zkoušení dalších odrůd, doporučujeme vybrat čočku zelenou, které se přezdívá „kaviár chudých“.

Co je dobré o čočce zelené vědět?

  • Není nutné ji předem namáčet
  • Nerozvaří se a je skvělá do salátů
  • Má jemně oříškovou až pepřovou chuť
  • Zelená čočka obsahuje téměř trojnásobek vlákniny než ostatní čočky
  • Je bohatým zdrojem proteinů, železa, hořčíku a dalších minerálních látek

Pokud si opravdu chcete dopřát špičkovou chuť, vyberte v obchodě francouzskou odrůdu Puy.

Co budeme potřebovat

  • 400 g mečouna
  • 300 g zelené drobnozrnné čočky
  • Balzamiko ocet
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Barevný mletý pepř

Postup při přípravě receptu

Čočku propláchneme a vaříme v mírním varu 15 – 20 minut. Po dovaření zelenou čočku dochutíme kořením a octem. Toto je základní příprava, pokud máte ověřený například recept v kombinaci se zeleninou, určitě se bude hodit i ten.

Mezitím si připravíme mečouna. Maso omyjeme, potřeme olivovým olejem, osolíme, posypeme čerstvě namletým barevným pepřem a propečeme na pánvi či grilu z obou stran. Plátek masa by měl zůstat ideálně středně propečený, popřípadě podle chuti. Na závěr naservírujeme s čočkou a dozdobíme kouskem másla.

Tip z Diany: Skvělým doplňkem je domácí zázvorové máslo. To si připravíme z povoleného másla, které smícháme s nadrceným zázvorem a jemnými bylinkami. Hotové máslo necháme vychladit a při servírování pokládáme na teplý pokrm.

Diana přeje dobrou chuť!