Lahodná kombinace, která napumpuje vaše tělo živinami. Tak by se dal shrnout dnešní recept, ve kterém pro vás Diana připravila kombinaci mečouna a zelené čočky. Ryby jsou pokladnicí zdraví prospěšných látek a čočka se řadí mezi jednu z nejvýživnějších příloh.
Tento recept si oblíbíte, ať už si hlídáte hmotnost, chcete mít rychle navařeno nebo plánujete překvapit své blízké nezvyklou, ale za to velmi chutnou kombinací.
Dostupnost mečouna je omezená
Mečoun je dravá a velmi rychlá ryba, jejíž lov není snadný. Rybářská sezona mečouna začíná v listopadu a končí v březnu. Jinak je mečoun steak na prodejnách za výhodnou cenu, proto určitě neváhejte a využijte aktuální nabídku.
Mečoun se řadí mezi rybí delikatesy. Má křehké maso se svalnatou strukturou, které připomíná tuňáka. Svojí kvalitou je ideálním masem i pro propečení steaků Raw (tedy téměř syrové maso).
Zelená čočka jako kaviár chudých
Při nakupování na nás v regálu vykukuje několik druhů této luštěniny. Nejznámější, a to nejen ze školních jídelen, je klasická čočka hnědá. Pokud jste se ještě nepustili do zkoušení dalších odrůd, doporučujeme vybrat čočku zelenou, které se přezdívá „kaviár chudých“.
Co je dobré o čočce zelené vědět?
Není nutné ji předem namáčet
Nerozvaří se a je skvělá do salátů
Má jemně oříškovou až pepřovou chuť
Zelená čočka obsahuje téměř trojnásobek vlákniny než ostatní čočky
Je bohatým zdrojem proteinů, železa, hořčíku a dalších minerálních látek
Pokud si opravdu chcete dopřát špičkovou chuť, vyberte v obchodě francouzskou odrůdu Puy.
Co budeme potřebovat
400 g mečouna
300 g zelené drobnozrnné čočky
Balzamiko ocet
Olivový olej
Sůl
Pepř
Barevný mletý pepř
Postup při přípravě receptu
Čočku propláchneme a vaříme v mírním varu 15 – 20 minut. Po dovaření zelenou čočku dochutíme kořením a octem. Toto je základní příprava, pokud máte ověřený například recept v kombinaci se zeleninou, určitě se bude hodit i ten.
Mezitím si připravíme mečouna. Maso omyjeme, potřeme olivovým olejem, osolíme, posypeme čerstvě namletým barevným pepřem a propečeme na pánvi či grilu z obou stran. Plátek masa by měl zůstat ideálně středně propečený, popřípadě podle chuti. Na závěr naservírujeme s čočkou a dozdobíme kouskem másla.
Tip z Diany: Skvělým doplňkem je domácí zázvorové máslo. To si připravíme z povoleného másla, které smícháme s nadrceným zázvorem a jemnými bylinkami. Hotové máslo necháme vychladit a při servírování pokládáme na teplý pokrm.