24.10.2018

Recept na dýňové pyré s candátem

Podzimní příroda se barví do žlutooranžova a ve stejných tónech se ponese i dnešní recept. Je čas dýní, a pokud jich máte přebytek, jistě se vám bude hodit dnešní recept z Diany na dýňové pyré s candátem. Příprava je rychlá a chuť výtečná! Tak pojďme na to.

Dýně by v jídelníčku neměla chybět

Pestrá strava je základ a využití sezónních plodin z regionálního zemědělství příjemným bonusem. Proto pokud vám známí nabízejí přebytečné dýně, určitě je neodmítejte - velmi dobře se skladují, jsou trvanlivé, v kuchyni všestranné a navíc jsou z výživového hlediska pro tělo přínosné. Kromě dýňového pyré, na které naleznete níže recept, vyzkoušejte také dýňový kompot, bábovku, koktejl či nákyp. Čím jsou dýně pro člověka přínosné?

  • Nízký obsah sacharidů
  • Nízký glykemický index
  • Vysoké zastoupení vlákniny
  • Obsahují draslík, mangan, karoten
  • Podporují imunitní systém, detoxikují organismus a celkově napomáhají regeneraci buněk

Nezapomeňte také na dýňová semínka, která osahují mnoho minerálů, snižují cholesterol a pomáhají předcházet dalším onemocněním.

candát s pyré

Co budeme potřebovat

  • 1 ks dýně (přibližně 1,5 kg)
  • 4 porce candáta
  • Máslo (do pyré a k rybě)
  • Smetana ke šlehání
  • Bazalka podle chuti
  • Citronová kůra
  • Čerstvé bylinky (např. petrželka)
  • Dýňová semínka na posyp
  • Sůl
 

Postup na dýňové pyré a candáta

Dýni očistíme, rozpůlíme a vydlabeme semínka. Nakrájenou dýni vložíme do osolené vody. Jakmile dýně změkne a jde snadno propíchnout vidličkou, rozmixujeme ji do hladka - pozor, vodu si předem sceďte a použijte ji pro případné naředění. Rozmixované dýňové pyré ochutíme bazalkou, přidáme smetanu, máslo a opět promícháme.

Candáta očistíme, osolíme, posypeme citronovou kůrou a bylinkami, potřeme máslem a vložíme do vymazaného pekáče. Pečeme v troubě přibližně 10 - 12 minut při teplotě 220°C.

Podáváme teplé a k dekoraci dýňového pyré s candátem můžeme použít zdravá dýňová semínka.

Další inspirace na podzimní recept: Treska s dýní  

Diana přeje dobrou chuť!