Podzimní příroda se barví do žlutooranžova a ve stejných tónech se ponese i dnešní recept. Je čas dýní, a pokud jich máte přebytek, jistě se vám bude hodit dnešní recept z Diany na dýňové pyré s candátem. Příprava je rychlá a chuť výtečná! Tak pojďme na to.
Dýně by v jídelníčku neměla chybět
Pestrá strava je základ a využití sezónních plodin z regionálního zemědělství příjemným bonusem. Proto pokud vám známí nabízejí přebytečné dýně, určitě je neodmítejte - velmi dobře se skladují, jsou trvanlivé, v kuchyni všestranné a navíc jsou z výživového hlediska pro tělo přínosné. Kromě dýňového pyré, na které naleznete níže recept, vyzkoušejte také dýňový kompot, bábovku, koktejl či nákyp. Čím jsou dýně pro člověka přínosné?
Nízký obsah sacharidů
Nízký glykemický index
Vysoké zastoupení vlákniny
Obsahují draslík, mangan, karoten
Podporují imunitní systém, detoxikují organismus a celkově napomáhají regeneraci buněk
Nezapomeňte také na dýňová semínka, která osahují mnoho minerálů, snižují cholesterol a pomáhají předcházet dalším onemocněním.
Co budeme potřebovat
1 ks dýně (přibližně 1,5 kg)
4 porce candáta
Máslo (do pyré a k rybě)
Smetana ke šlehání
Bazalka podle chuti
Citronová kůra
Čerstvé bylinky (např. petrželka)
Dýňová semínka na posyp
Sůl
Postup na dýňové pyré a candáta
Dýni očistíme, rozpůlíme a vydlabeme semínka. Nakrájenou dýni vložíme do osolené vody. Jakmile dýně změkne a jde snadno propíchnout vidličkou, rozmixujeme ji do hladka - pozor, vodu si předem sceďte a použijte ji pro případné naředění. Rozmixované dýňové pyré ochutíme bazalkou, přidáme smetanu, máslo a opět promícháme.
Candáta očistíme, osolíme, posypeme citronovou kůrou a bylinkami, potřeme máslem a vložíme do vymazaného pekáče. Pečeme v troubě přibližně 10 - 12 minut při teplotě 220°C.
Podáváme teplé a k dekoraci dýňového pyré s candátem můžeme použít zdravá dýňová semínka.