23.9.2020

Recept: Losos se zeleninou

Losos obecný (Salmo salar, angl. salmon) je původem sladkovodní ryba, přestože většinu života tráví ve slané vodě. Malí lososi se totiž rodí v řekách a po dvou až třech letech se přemisťují do moře. V prvních rocích života však mohou žít jen ve sladkovodních tocích. Dospělí lososi se z moře vracejí klást jikry do svého rodiště do sladkovodní vody. Náročnou plavbu několika tisíc kilometrů proti proudu zvládají díky vnitřnímu kompasu - řídí se magnetickým polem Země a extrémně citlivým čichem. Denně uplavou 50-100 km, nepřijímají však potravu a řada z nich tedy po vytření hyne.

Diana změnila dodavatele lososa obecného

Dnes se losos obecný úspěšně chová v sádkách především v Norsku, Skotsku a Irsku. Naše společnost se rozhodla pro lepší spokojenost našich zákazníků změnit dodavatele chlazeného lososa. Pochází z Norska a sami se o kvalitě můžete přesvědčit na fotografii níže ,a nebo ještě lépe osobně na našich kamenných prodejnách.

Recept na lososa se zeleninou

  • 4 ks čerstvého lososa s kůží
  • Citronová šťáva
  • Sůl, pepř
  • 150 g cibule
  • 150 g karotky
  • 150 g žampionů
  • 250 ml šlehačky
  • 1/8 l suchého bílého vína
  • 4 snítky kopru
  • 40 g másla

Lososa potřeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Necháme asi 15 minut odležet.
Cibuli oloupeme a spolu s karotkou a žampiony nakrájíme na úzké proužky. Vyložíme jimi formu na nákyp.

Rybu položíme na zeleninu. Šlehačku smícháme s vínem a nalijeme na rybu. Na každý kousek ryby položíme snítku kopru, posypeme máslovými vločkami. Formu přikryjeme alobalem. Pečeme 20-25 minut v troubě předehřáté na 200°C.
Jako příloha se hodí vařené brambory.

Diana vám přeje dobrou chuť!

Máte dotazy?

Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.