Protože Diana vyhlásila letošní září za pořádně pálivé, podíváme se na ostré a pikantní chutě. Nejčastějším zdroje ostrých chutí jsou papriky, ale také česnek, zázvor, pepř a další koření. Víte, jaký mají vliv pálivá jídla na lidské tělo? A jaká je nejostřejší paprička na světě? V článku se dozvíte nejen to, ale i další zajímavosti.
Kapsaicin a stupnice pálivosti paprik
Možná jste se již setkali s hodnotami pálivosti, které se udávají v jednotkách pálivosti od 0 do 15 000 000 SHU, což je hodnota čistého kapsaicinu. Čím vyšší je hodnota, tím pálivější paprika je. Nejpálivější odrůda papriky byla zatím vypěstována v Jižní Karolíně – jedná se o odrůdu Carolina Reaper s pálivostí až 2 200 000 SHU.
Pro představu – sladká paprika má 0 SHU, běžně dostupné Tabasco má přibližně 3 000 SHU a pepřový sprej 2 500 000 – 5 300 00m SHU.
Čím vyšší je jednotka pálivosti, tím opatrněji se s papričkou či hotovým pokrmem musí pracovat. Papriky s vysokým obsahem kapsaicinu mohou být i životu nebezpečné.
Na světě existuje přibližně 4 000 odrůd paprik. Diana používá pro svá jídla papriky tzv. třešňové feferonky, které odpovídají hodnotám 30 000 – 40 000 SHU.
Co jste o ostré chuti možná nevěděli?
Povzbuzuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus
Zvýší endorfiny a navodí pocit štěstí
Kapsaicin má vliv na prokrvení organismu
Je prevencí proti cévním onemocněním a křečím
Úspěšně bojuje proti cholesterolu
Má antibakteriální a virostatický účinek
Tlumí bolest a uvolní ucpané dutiny
Je ideální konzumovat v horkém létě – otevřou se kožní póry a tělo se ochladí
Kdo by se měl pálivým jídlům vyhnout?
Podobně jako na sůl či cukr, si na pálivé chutě a další koření mají děti postupně zvykat a je dobré především v nízkém věku se těmto chutím zcela vyvarovat. Další skupinou, která by měla chilli a ostré pokrmy omezit, jsou těhotné ženy (ostrá strava je dráždivá nejen pro trávení ženy, ale také ovlivňuje chutě u dítěte). Ostré koření může také odstartovat alergickou reakci.
Co dělat, když pálí moc?
Když neodhadnete množství či hranici ostrosti a jazyk máte v jednom ohni, nejraději byste sáhli po vodě či vychlazeném půllitru piva, abyste žár uhasili. Pozor na to – kapsaicin, který je zdrojem ostré chuti, je olejovitá látka a vodou se ještě více rozšíří. Pokud se chcete ostré chuti zbavit, je dobré mít po ruce sklenici mléka nebo jogurt. Mléčné výrobky totiž z chuťových pohárků vytáhnou pálivý kapsaicin a zbaví vás ostré chuti. Podobně působí i suchý chléb či rýže.