21.9.2016

Pro milovníky ostrých chutí

Protože Diana vyhlásila letošní září za pořádně pálivé, podíváme se na ostré a pikantní chutě. Nejčastějším zdroje ostrých chutí jsou papriky, ale také česnek, zázvor, pepř a další koření. Víte, jaký mají vliv pálivá jídla na lidské tělo? A jaká je nejostřejší paprička na světě? V článku se dozvíte nejen to, ale i další zajímavosti. 

Kapsaicin a stupnice pálivosti paprik

Možná jste se již setkali s hodnotami pálivosti, které se udávají v jednotkách pálivosti od 0 do 15 000 000 SHU, což je hodnota čistého kapsaicinu. Čím vyšší je hodnota, tím pálivější paprika je. Nejpálivější odrůda papriky byla zatím vypěstována v Jižní Karolíně – jedná se o odrůdu Carolina Reaper s pálivostí až 2 200 000 SHU.

ostré chutě

Pro představu – sladká paprika má 0 SHU, běžně dostupné Tabasco má přibližně 3 000 SHU a pepřový sprej 2 500 000 – 5 300 00m SHU.

Čím vyšší je jednotka pálivosti, tím opatrněji se s papričkou či hotovým pokrmem musí pracovat. Papriky s vysokým obsahem kapsaicinu mohou být i životu nebezpečné.

Na světě existuje přibližně 4 000 odrůd paprik. Diana používá pro svá jídla papriky tzv. třešňové feferonky, které odpovídají hodnotám 30 000 – 40 000 SHU.

Co jste o ostré chuti možná nevěděli?

  • Povzbuzuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus
  • Zvýší endorfiny a navodí pocit štěstí
  • Kapsaicin má vliv na prokrvení organismu
  • Je prevencí proti cévním onemocněním a křečím
  • Úspěšně bojuje proti cholesterolu
  • Má antibakteriální a virostatický účinek
  • Tlumí bolest a uvolní ucpané dutiny
  • Je ideální konzumovat v horkém létě – otevřou se kožní póry a tělo se ochladí

Kdo by se měl pálivým jídlům vyhnout?

Podobně jako na sůl či cukr, si na pálivé chutě a další koření mají děti postupně zvykat a je dobré především v nízkém věku se těmto chutím zcela vyvarovat. Další skupinou, která by měla chilli a ostré pokrmy omezit, jsou těhotné ženy (ostrá strava je dráždivá nejen pro trávení ženy, ale také ovlivňuje chutě u dítěte). Ostré koření může také odstartovat alergickou reakci.

Co dělat, když pálí moc?

Když neodhadnete množství či hranici ostrosti a jazyk máte v jednom ohni, nejraději byste sáhli po vodě či vychlazeném půllitru piva, abyste žár uhasili. Pozor na to – kapsaicin, který je zdrojem ostré chuti, je olejovitá látka a vodou se ještě více rozšíří. Pokud se chcete ostré chuti zbavit, je dobré mít po ruce sklenici mléka nebo jogurt. Mléčné výrobky totiž z chuťových pohárků vytáhnou pálivý kapsaicin a zbaví vás ostré chuti. Podobně působí i suchý chléb či rýže.

Pikantní nabídka z Diany

Mezi nejpálivější pochoutky z Diany patří Salát s feferenkou, Rybí šleh či Papričky plněné sýrem. Méně pálivý je Pekelník či Pepřenky. Pro ty, kteří si chtějí jídelníček zpestřit ostrou chutí, je připravený jemně pálivý Sleďový palivec.

A jaké jsou vaše zkušenosti s pikantní chutí? Patříte mezi milovníky ostrých jídel, nebo se pálivým pokrmům vyhýbáte? Dejte nám vědět na Facebook!