25.10.2017

Podzimní recept na rybu: treska s dýní

Treska je v jídelníčku lidí velmi oblíbená, a nejen proto ji často naleznete v akčním letáku za zvýhodněnou cenu. A protože nastalo podzimní období, které je plné dýní, je pravý čas na tématický recept – treska s dýní vám dodá v tomto sychravém období mnoho energie a zároveň je dobrou volbou pro ty, kteří pracují na úbytku své váhy. 

Proč zařadit dýni a tresku do jídelníčku?

O tom, že jsou ryby zdravé, ví všichni. Pokud vás zajímají podrobnosti, tak treska patří mezi nízkotučné ryby a díky bohatému zdroji bílkovin a výživových látek se skvěle hodí pro sportovce i pro ty, kteří pracují na redukci své hmotnosti.

treska s dýní

Dýně je spíše spojena s podzimními dekoracemi, ale i v gastronomii má své stálé místo. Z výživového hlediska jsou dýně bohaté na vlákninu, která pozitivně působí na trávení. Díky nízké energetické hodnotě by neměly chybět ani v redukčních dietách.

Co budeme potřebovat?

  • Treska norská filet porce 500 g
  • Dýně 500 g
  • Čerstvé bylinky
  • Česnek
  • Citron
  • Máslo
  • Strouhaný sýr
  • Sůl
  • Pepř

Postup

Porce tresky opláchneme, osušíme, osolíme a vložíme do máslem vymazané zapékací mísy. Podle chuti přidáme většinu čerstvých bylinek (skvěle se hodí rozmarýn a tymián), pepř a česnek. Dýni oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, osolíme a vložíme do zapékací mísy na tresku. Na poslední vrstvu použijte zbytek bylinek a strouhaný sýr.

Celý pokrm zapečeme v troubě na 220 °C po dobu 30 minut. Přílohou může být jak samotná pečená dýně, tak pečivo či brambory na různé způsoby.

Tip: Podle chuti můžete do receptu přidat také dýňová semínka, která jsou bohatým zdrojem stopových prvků, nenasycených mastných kyselin a vitamínů.

Diana přeje dobrou chuť!