17.12.2014

Zdravý vánoční recept - obalovaná treska

Chcete na Štědrý den smaženou rybu, ale kapr vám nechutná? Diana pro vás připravila zdravou alternativu, která vás jistě osloví. Recept na tresku je jednoduchý a přípravu zvládnete do 30 minut. Pro obalení využijeme klasickou strouhanku.

Co budeme potřebovat

2 bílky
1 šálek strouhanky
½ lžičky papriky
¾ lžičky sušené cibule (zakoupíte na prodejnách Diana Fish)
4 filety tresky bez kůže (zakoupíte na prodejnách Diana Fish)
olivový olej
černý pepř (zakoupíte na prodejnách Diana Fish)
sůl (zakoupíte na prodejnách Diana Fish)
majonéza
2 lžíce nasekaných sterilovaných okurek
1 lžička citronové šťávy
citrón na dochucení a dozdobení

Postup na pečenou tresku v troubě

Abychom zamezili přebytečnému smažení, je dobré tresku péct v troubě. Proto nejprve rozpálíme troubou i s plechem, který potřeme olivovým olejem. Než se plech nahřeje, obalíme tresku.

Vaječné bílky rozšleháme v misce. Ve vedlejší nádobě smícháme strouhanku, papriku, cibuli a česnek. Následně očištěné filety z tresky osolíme a popepříme. Takto připravené maso ponoříme do bílku a poté do strouhankové směsi. Obalované filety položíme na rozpálený plech a grilujeme v troubě přibližně 4-5 minut z každé strany.

Než se maso ogriluje, připravíme dip. Do majonézy přidáme najemno nasekanou okurku a kopr.

Hotovou tresku s dipem podáváme např. s dušenou zeleninou, toustem či bramborem. Treska má velice jemné maso a na jazyku se bude doslova rozplývat. Navíc, i když je připravovaná na oleji, není mastná a hodí se i pro dietáře.

Obdobným způsobem můžete připravit také halibuta či tilapii.

Pokud vás zajímá, jaké další ryby mohou nahradit kapra u vánoční večeře, přečtěte si článek Štědrovečerní večeře v Čechách.

Diana Fish vám přeje dobrou chuť!